Bjelorusija spremna za razvoj saradnje sa NATO-om

Bjelorusija je spremna za razvoj saradnje sa NATO-om i to je jedno od područja multivektorske saradnje sa ciljem održavanja prijateljskih odnosa sa stranim partnerima, saopšteno je iz bjeloruskog Ministarstva odbrane.

U saopštenju za TASS navodi se da Bjelorusija želi da održi i razvija dijalog sa Alijansom.

“To je prirodno, s obzirom na činjenicu da je Alijansa vojni i politički akter svjetskog nivoa”, ističe se u saopštenju.

Iz Ministarstva podsjećaju da Bjelorusija dijeli 1.200 kilometara granice sa državama članicama NATO-a.

“Treba da održimo ovaj dijalog, barem zbog smanjenja tenzija radi obezbjeđivanja transparentnosti procesa koji su u toku kao dio upornog militarizovanja evropskog područja”, napominje se u saopštenju.

Ministarstvo naglašava da Bjelorusija želi da unaprijedi potencijale radi suočavanja sa novim izazovima i prijetnjama međunarodnoj bezbjednosti, dok se, u isto vrijeme, angažuje u okviru programa “Partnerstvo za mir” u područjima kao što su prirodne katastrofe, katastrofe koje izaziva čovjek, napori u borbi protiv terorizma i krijumčarenja osoba, zaštita granice i naučno istraživanje.

U saopštenju se dodaje da je pretjerivanje ako se kaže da se saradnja sa Alijansom u vojnoj sferi sprovodi na visokom nivou, uz napomenu da postoji nedostatak redovnog dijaloga predstavnika Ministarstva odbrane i odgovarajućih zvaničnika vojne strukture NATO-a.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj