UBISTVA U NOVOJ KASABI! Milomir Savčić, predsjednik BORS-a, optužen za genocid u Srebrenici

Tužlac Posebnog odjela za ratne zločine, podigao je optužnicu protiv Milomira Savčića (1959) sa Sokoca, državljanina BiH i Srbije, predsjednika Boračke organizacije bh. entiteta Republike Srpske (BORS).

Slikovni rezultat za Milomir Savčić faktor

On se tereti za zločin počinjen u vrijeme širokog i rasprostranjenog napada Vojske Republike Srpske (VRS) i policije, 1995. godine, na stanovništvo Zaštićene zone UN-a Srebrenica.

U svojstvu komandanta 65. zaštitnog motorizovanog puka (ZMPT) Glavnog štaba VRS-a, u čijem sastavu je bio i bataljon vojne policije, u periodu od 11.07. do 15.07.1995. na području Nove Kasabe, svjesno pružio pomoć ostalim članovima udruženog zločinačkog pothvata, generalu Ratku Mladiću, komandantu Glavnog štaba VRS, pukovniku Ljubiši Beari, načelniku za bezbjednost Glavnog štaba VRS, te drugim zapovjednicima Drinskog korpusa i Zvorničke brigade VRS, kao i jedinicama policije, da prethodno zarobe i po kratkom postupku pogube i zakopaju vojno sposobne muškarce Bošnjake iz srebreničke enklave i na taj način ih unište kao etničku grupu na određenom prostoru.

– Optuženi Savčić tereti se da je planirao, komandovao i nadzirao aktivnosti pripadnika 65. ZMTP VRS-a i Bataljona vojne policije prilikom zarobljavanja i zatočenja više stotina muškaraca bošnjačke nacionalnosti na više lokacija na području Nove Kasabe, te njihovom nezakonitom zatočenju, zlostavljanju i ubistvima. Optuženi Savčić Milomir, tereti se da je radnjama opisanim u optužnici, počinio krivično djelo pomaganje u genocidu iz člana 171. tačka a) i b) KZ BiH, u vezi sa članom 180. stav 1. i članom 31 KZ BiH – saopćeno je iz Tužilaštva.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj