ERDOGAN RAZGOVORE OCIJENIO POZITIVNIM: Dogovoren okvirni tekst s modalitetima primirja u Libiji, u nedjelju samit u Berlinu!

Razgovori sukobljenih strana u Libiji, uz posredovanje Rusije i Turske, pozitivno se odvijaju u Moskvi, izjavio je u ponedjeljak turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan, ističući da Ankara radi na tome da se osigura da primirje postane stalno.

Erdogan je na konferenciji za novinare s italijanskim premijerom Giuseppeom Conteom u Ankari rekao da će u nedjelju prisustvovati samitu u Berlinu, gdje će se razgovarati o situaciji u Libiji. U Berlinu će biti i Conte i ruski predsjednik Vladimir Putin, prenio je Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen pozdravila je ranije u ponedjeljak prekid vatre u Libiji, koji su inicirali Turska i Rusija, poručivši da Ujedinjeni narodi moraju predvoditi proces obnove te zemlje. “Prekid vatre prvi je korak u pravom smjeru, ali je neophodan i proces konsolidacije radi obnove i jedinstva vlade. Još treba preći dug put. To mora biti proces koji će predvoditi UN”, rekla je Von der Leyen.

Dogovoren okvirni tekst

Turski šef diplomatije Mevlut Cavusoglu izjavio je u ponedjeljak da su delegacije Turske i Rusije dogovorile okvirni tekst s modalitetima primirja u Libiji.

Cavusoglu i turski ministar odbrane Hulusi Akar sastali su se u Moskvi s ruskim ministrom vanjskih poslova Sergejom Lavrovom i ruskim ministrom odbrane Sergejem Šojguom i razgovarali o libijskom pitanju, prenosi Anadolija.

Cavusoglu je poslije sastanka izjavio da je predsjednik Vlade nacionalnog jedinstva Libije Fayez al-Sarraj potpisao sporazum, dok je lider separatista Khalifa Haftar tražio vremena do utorka ujutro za potpisivanje sporazuma o prekidu vatre.

“U konačnici, dogovorili smo okvirni tekst s modalitetima mogućeg primirja u Libiji. U ovom smo tekstu, također, uzeli u obzir prijedloge koje je iznijela Haftarova strana”, rekao je Cavusoglu.

Dodao je da bi u utorak obje strane u Libiji potpisivanjem sporazuma i napismeno prihvatile da će se pridržavati primirja.

“Ako Haftarova strana sutra [utorak] potpiše ovaj dokument, Sarraj i Haftar, koji su ranije, kao rezultat naše inicijative i apela dvojice predsjednika, usmeno prihvatili da će poštovati primirje, ispunit će ovu obavezu i u pisanom obliku. Nakon toga, nastavit ćemo raditi s Rusijom na nastavku primirja i ubrzanju cjelokupnog političkog procesa, uključujući napore Berlina i Ujedinjenih naroda”, kazao je turski šef diplomatije.

Kršenje primirja s obje strane

Predstavnici zaraćenih snaga u Libiji sastali su se u Moskvi, gdje bi trebali potpisati primirje pod pokroviteljstvom ruskih i turskih zvaničnika, saopćilo je Ministarstvo vanjskih poslova Rusije.

Pregovori su uslijedili nakon primirja koje je stupilo na snagu 12. januara u ponoć, kao dio inicijative Putina i Erdogana, a to je i prvi prekid u borbama u posljednjih nekoliko mjeseci.

Međutim, odmah su se pojavili izvještaji o kršenjima primirja s obje strane.

Razni “strani igrači” podržavaju dvije rivalske vlade u Libiji, a nedavno su pojačavali učešće u sukobima u državi bogatoj naftom.

Istočnu vladu podržavaju Francuska, Rusija i ključne arapske zemlje, uključujući Egipat, Ujedinjene Arapske Emirate i Saudijsku Arabiju, dok Turska, Italija i Katar podržavaju vladu u Tripoliju.

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj