IRANSKA POLICIJA PUCA NA PROTUVLADINE PROSVJEDNIKE?! Policija negira nasilje, a javio se i Tramp: ‘Ne ubijajte svoje ljude! Svijet vas gleda’

Video snimke objavljene na društvenim mrežama zabilježile su pucnjavu u blizini iranskih prosvjeda pokrenutih nakon što je Teheran priznao da je pogreškom srušio putnički zrakoplov, na što je odmah reagirala policija ustvrdivši da ona nije pucala na prosvjednike.

 Nije bilo odmah moguće provjeriti autentičnost snimke objavljene kasno u nedjelju na kojoj se također vidi krv na tlu i ljudi s puškama, koji su, kako se čini, pripadnici snaga sigurnosti.

Policija negira nasilje

Druge snimke prikazuju policiju u odorama kako tuku prosvjednike palicama dok ljudi u blizini uzvikuju “Nemojte ih tući!”.

“Policija apsolutno nije pucala na prosvjednike jer su policijski časnici u prijestolnici dobili zapovijedi da pokažu sudržanost”, rekao je u ponedjeljak čelnik teheranske policije Hosein Rahimi.

Iranski prosvjednici u nedjelju su pozvali čelne ljude da odstupe nakon što je vojska priznala da je pogreškom srušila ukrajinski zrakoplov.

“Lažu da nam je neprijatelj Amerika, naš neprijatelj je ovdje”, uzvikivali su deseci prosvjednika ispred Sveučilišta u Teheranu, prikazano je na snimkama koje kruže Twitterom.

Gomilanje bijesa prema Hamneiju

Brojni prosvjednici okupili su se i u drugim gradovima. Objave na društvenim mrežama Reuters ne može provjeriti, ali je iranski državni medij izvijestio o prosvjedima u subotu koji su izbili nakon što se iranska vojska ispričala zbog slučajnog rušenja ukrajinskog zrakoplova u srijedu pri čemu je poginulo 176 ljudi. Brojni putnici na letu bili su Iranci s dvojnim državljanstvom, a njih 57 imalo je kanadsku putovnicu.

Stanovnici Teherana rekli su u nedjelju da je policija na ulicama nakon što se danima gomilao javni bijes. Policija je u subotu bacala suzavac na tisuće prosvjednika u glavnom gradu, a mnogi su skandirali “Smrt diktatoru” i usmjeravali svoj bijes prema iranskom vrhovnom vođi, ajatolahu Aliju Hamneiju.

O svemu se na Twitteru oglasio i američki predsjednik Donald Tramp: “Iranskim vođama – ne ubijajte prosvjednike! Tisuće ste već ubili ili zatvorili, a svijet vas gleda. Još važnije, SAD vas gleda. Vratite internet i dopustite slobodno kretanje reporterima! Prekinite s ubijanjem svog velikog iranskog naroda!”

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj