GRAĐANI SU VEĆ JEDNOM ODLUČILI? Johnson odbio zahtjev Škotske za organiziranje novog referenduma o nezavisnosti!

Premijer Velike Britanije Boris Johnson odbio je zahtjev škotske vlade o pokretanju procesa organiziranja novog referenduma o nezavisnosti te regije.

Johnson je uputio pismo škotskoj premijerki Nicoli Sturgeon u kojoj navodi da je pomno analizirao zahtjev o prenosu ovlasti za organiziranje referenduma sa britanskog na škotski parlament.

Šef britanske vlade istakao je kako je 2014. godine u Škotskoj održan referendum i kako su se građani izjasnili da žele ostati u Velikoj Britaniji.

“Britanska vlada će i dalje poštovati tu demokratsku volju škotskog naroda i zato ne mogu odobriti prenos ovlasti koji može dovesti do organiziranja novog referenduma“, poručio je Johnson.

On je pozvao škotske vlasti na saradnju i jačanju ekonomije i međunarodne pozicije Velike Britanije.

Vladajuća Škotska nacionalna partija i njena liderka Sturgeon zagovaraju odcjepljenje te zemlje od Velike Britanije u čijem sastavu su još i Engleska, Vels i Sjeverna Irska.

Sturgeon tvrdi da je referendum 2014.godine rezultirao većinskim izglasavanjem ostanka u Ujedinjenom Kraljevstvu jer je druga strana zastrašivala birače da bi secesija značila i izlazak Škotske iz Evropske unije. Ona dalje tvrdi da se Brexitom mijenja situacija na terenu i da su se stekli uvjeti za novi referendum.

Birači u Velikoj Britaniji su 2016. godine izglasali na referendumu izlazak te zemlje iz Evropske unije, međutim Škoti su većinski glasali za ostanak u toj evropskoj zajednici.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj