SJEDINJENE DRŽAVE ŽELE SMANJITI PRISUTNOST U AFRICI! Macron šalje nove vojne snage u Sahel

Francuski predsjednik Emmanuel Macron rekao je da će u Sahel poslati dodatnih 220 vojnika kako bi osnažio francuske snage Barkhane koje se bore s pobunjenim oružanim skupinama na tom području.

Slikovni rezultat za macron sahel

“Odlučio sam poslati dodatne borbene snage, 220 vojnika će ojačati postrojbe Barkhanea” [koje već imaju 4.500 ljudi], rekao je Macron nakon sastanka na vrhu s predsjednicima zemalja G5 Sahela u Pauu, na jugozapadu Francuske, prenosi agencija Hina.

Francuski predsjednik je rekao da se “nada da će uvjeriti” američkog kolegu Donalda Trampa da zadrži svoje vojne snage u Africi radi borbe s terorizmom, rekao je u ponedjeljak, dok Sjedinjene Države razmišljaju o smanjenju svoje vojne sastavnice na tom kontinentu.

“Nadam se da ću uvjeriti predsjednika Trampa da se borba s terorizmom vodi i na ovom području i da se libijsko pitanje ne može odvojiti od stanja u Sahelu i na području jezera Čad”, rekao je Emmanuel Macron na summitu na kojemu sudjeluju Francuska i G5 Sahel u Pauu, spomenuvši rizik “širenja terorizma” u slučaju neuspjeha.

Washington želi smanjiti vojnu prisutnost u Africi i ta najava u trenutku kada Francuska i čelnici G5 Sahela zbijaju redove kako bi svladali pobunjeničke skupine, prijeti da će otežati napore koje Europljani ulažu kako bi pomogli regiji.

Sredstva koja Pentagon izdvaja za Afriku i za Bliski istok “mogla bi se smanjiti i zatim preusmjeriti u poboljšanje pripravnosti naših snaga u Sjedinjenim Državama ili na Pacifiku”, rekao je načelnik američkog vojnog stožera, general Mark Milley pošto je u noći na ponedjeljak doputovao u Bruxelles na sastanak NATO-ova Vojnog odbora koji se održava u utorak i u srijedu.

“Upravo pripremamo opcije za [američkog] ministra” obrane Marka Espera, rekao je Milley novinarima.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj