NOVA RADNA MJESTA, JAČI NATO I OBEZGLAVLJEN DAIŠ! Pet najvećih Trampovih političkih pobjeda u prošloj godini!

Dok se zahuktava kampanja u SAD-u, uoči predsjedničkih izbora krajem ove godine, američki mediji prave analize dosadašnjeg dijela mandata aktuelnog američkog predsjednika Donalda Trampa.

Povezana slika

Analizirajući Trampova ranija predizborna obećanja, mediji izdvajaju pet pobjeda koje je Tramp ostvario u 2019. godini, a sve predstavljaju ispunjenje temeljnih obećanja kampanje koje je kao kandidat dao 2016. godine. Dakle, u ovom tekstu se nećemo baviti procjenom Trampovih obećanja, u smislu njihove moralne ili demokratske valorizacije, već ćemo pobrojati šta je od obećanog realizirao.

Bolja trgovinska zaštita donosi radna mjesta

Ko je mogao pomisliti da će uvjeriti Meksiko i Kanadu da se odreknu trgovinskih prednosti, koje su dobile ranijim trgovinskim sporazumom NAFTA-om, biti lakše nego dobiti istinski fer trilateralni trgovinski sporazum, koji jeće odobriti zastupnički dom u kojem su demokrate većina? Ta teza se ispostavila tačnom s revolucionarnim Sporazumom SAD-Meksiko-Kanada (USMCA), koji je u Kongresu ostao čitavu godinu unatoč tome što je uživao široku dvostranačku podršku.

Umjesto da brzo odobre USMCA za koji se predviđa da će dodati gotovo 70 milijardi dolara američkoj ekonomiji i osigurati nevjerojatnih 176.000 novih radnih mjesta u toj zemlji, demokrati su se sporili oko sporazuma iz želje da spriječe američkog predsjednika da napravi još jednu političku pobjedu u jekunjihove kampanje za opoziv predsjednika.

Imenovanje sudija

Iskoristivši republikansku većinu u Senatu, Tramp tvrdi da je nastavio uklanjati ideološku pristranost na sudovima, imenovanjem konzervativnih sudaca na mnoštvo slobodnih mjesta, koje je ostavio predsjednik Obama, a vođa senatske većine Mitch McConnell prioritetno je, u najkraćem mogućem roku, potvrdio te kandidate.

Nakon samo tri godine na vlasti, Tramp je učinio više na preoblikovanju krajolika pravosudne vlasti od svih njegovih prethodnika. U decembru je Senat potvrdio 50. žalbenog sudiju za vrijeme Trampovog predsjednikovanja, a zatim je godinu zatvorio potvrdivši dodatnih 13 sudija okružnih sudova. Sve u svemu, Senat je samo u 2019. godini potvrdio 102 doživotna sudca, čime je Trampova administracija dosegla rekord sa nevjerovatnih 187 potvrđenih pravosudnih imenovanja. Za usporedbu, Obama je imenovao samo 55 sudaca tokom svojih 8 godina mandata.

Granična sigurnost i imigracijska reforma

Tramp je u 2019. godini ostvario i jedan od svojih najvećih političkih trijumfa do sada – široku obnovu gotovo slomljenog imigracijskog sistema. Uspio je izdvojiti prijeko potrebna sredstva za sigurnost granice – uključujući sredstva za izgradnju obećanog pograničnog zida – pritom ispravljajući neke od najvećih nedostataka u saveznom zakonu o imigraciji.

Čak i dugotrajno zatvaranje vlade nije spriječilo Trampa da se uhvati u koštac s problemom granične sigurnosti – ne samo da je demokratima osigurao vitalne ustupke u pogledu sigurnosti granice kao dijela proračunskog sporazuma, nego je pronašao i pametan način da dodijeli potrebna sredstva za granični zid koristeći diskrecijsko ovlaštenje koje je Kongres već ustupio izvršnoj vlasti.

Kako bi dodatno smanjio poplavu ilegalnih imigranata u SAD, Donald Tramp je također upotrijebio moć diplomacije za pregovaranje o bilateralnim sporazumima o imigraciji s Meksikom i drugim latinoameričkim zemljama, uspješno ih uvjeravajući da pomažu u ograničavanju protoka migranata. Ono što je također važno, Trampova administracija zatvorila je brojne rupe u američkim imigracijskim zakonima koje su prethodno zloupotrebljavane. Zaslužan je za uvođenje revolucionarnog programa DNK testiranja kako bi se spriječilo da se migranti lažno predstavljaju kao ‘članovi porodice’.

Jači NATO

Na vanjskopolitičkoj fronti, jedno od najvažnijih postignuća Donalda Trampa u 2019. godini bilo je jačanje Organizacije Sjevernoatlantskog saveza (NATO-a) uvjeravanjem najbližih saveznika da plate svoj pravi udio za međusobnu obranu.

Suprotno tvrdnjama Trampovih omalovažavatelja, njegovo inzistiranje da zemlje NATO-a poštuju svoje obveze u pogledu odbrane, ojačalo je savez osiguravajući da sve članice u potpunosti budu spremne ispuniti svoje obveze prema slobodnom svijetu, umjesto da se i dalje oslanjaju samo na Ameriku.

Kao izravni rezultat Trampovog naglaska na ‘podjeli tereta’, NATO je nedavno objavio da su Kanada i europski saveznici povećali svoje rashode za odbranu za dodatnih 130 milijardi dolara od 2016. godine, a cilj je da do 2024. godine uloži ukupno 400 milijardi dolara.

“Ovo je bez presedana”, rekao je glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg tokom nedavnog sastanka s Trampom u Londonu. „Ovo jača NATO i pokazuje da se ovaj Savez prilagođava i reagira na promjene u svijet.”

Poražen, osiromašen i obezglavljen DAIŠ

Prvog oktobra Tramp je objavio da je Abu Bakr al-Bagdadi, brutalni vođa DAIŠ-a koji je vodio barbarski rat protiv same civilizacije, ubijen tokom uspješne vojne akcije u Siriji.

“Sinoć su Sjedinjene Države izvele pred lice pravde svjetskog vođu terorista broj jedan”, kazao je Tramp. “Abu Bakr al-Bagdadi je mrtav.” I dok je američki narod slušao tu neočekivanu dobru vijest, američke su snage eliminirale teroristu za kojeg se smatralo da je predvodnik za zauzimanje Bagdadijevog mjesta na čelu nekada moćnog “kalifata”.

Operacije u kojima su eliminisani Bagdadi i njegov budući nasljednik, bile su, međutim, samo posebno upečatljiv element mnogo šire kampanje koju je Tramp vodio protiv DAIŠ-a koji je nekada kontrolirao veliki dio Bliskog istoka. Zahvaljujući spremnosti američkog predsjednika da se agresivno suoči s kalifatom, DAIŠ je postao sjenka nekadašnjeg sebe, gubeći teritorije i postajući tek jedan od više igrača u tekućim sukobima u regiji.

Međutim, prema navodima iz Trampovog tabora, aktuelni američki predsjednik još uvijek nije završio posao stvaranja Amerike sjajnom. Trampova administracija će sveobuhvatnim trgovinskim sporazumima, primjerice, s Kinom, ostvariti dodatne koristi za američke radnike, potrošače i poduzeća, istovremeno postavljajući pozornice za još veći napredak u uspostavljanju istinski poštenih trgovinskih odnosa s drugom najvećom svjetskom ekonomijom. Predstojeća primjena USMCA-a samo će još više ojačati ekonomske izglede SAD-a u narednoj godini. U međuvremenu, razvoj potpuno novih američkih svemirskih vojnih snaga, nesumnjivo će se pokazati kao izvor tehnoloških inovacija i unapređenja nacionalne sigurnosti.

(Global CIR)

Objavljeno u:
  1. […] je snažniji i agilniji nego što je to bio mnogo godina ranije, poručio je u Washingtonu generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg poslije nedavnog susreta s predsjednikom SAD-a Donaldom Trampom u Bijeloj kući. Rekao je […]

  2. […] je snažniji i agilniji nego što je to bio mnogo godina ranije, poručio je u Washingtonu generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg poslije nedavnog susreta s predsjednikom SAD-a Donaldom Trampom u Bijeloj kući. Rekao je […]

  3. […] FBI ŠPIJUNIRAO TRAMPOVU KAMPANJU NA OSNOVU RUSKIH DEZINFORMACIJA! Revizija FBI-a pokazala: Kampanja Hillary Clinton je bila povezana sa ruskom obavještajnom službom! Odbacivanjem ‘aprilskog paketa’ BiH je postala talac rusko-srpske politike! AKO NAS UHVATE DA IGRAMO IGRU, BIJELA KUĆA ĆE BITI BIJESNA! Ministarstvo pravde odustalo od istrage protiv Michaela Flynna, nakon što su u javnost dospjeli šokantni dokumenti o tome kako je FBI diskreditovao Trampove ljude podmećući im navodni ‘ruski utjecaj’! KO JE KREATOR AFERE O NAVODNOM ‘TRAMPOVOM DOSLUHU SA RUSIMA’?! Grenell skinuo oznaku tajnosti sa dokumenata: Isplivala imena najviših dužnosnika Obamine administracije, uključujući bivše šefove CIA-e i FBI-a, brojne diplomate te potpredsjednika Bidena! RAZOTKRIVANJE NAJVEĆE OBAVJEŠTAJNO-POLITIČKE AFERE U NOVIJOJ HISTORIJI SAD-a: Da li je Obamina administracija zloupotrijebila obavještajne službe za pokušaj svrgavanja izabranog predsjednika Donalda Trampa?! KO JE ČLANOVIMA TRAMPOVE ADMINISTRACIJE PODMETAO ‘RUSKI UTJECAJ’?! Predsjednik Tramp poručio: “Nadam se da ste se zabavljali dok ste me istraživali, sada je na mene red!” Trampova politika topi moć Vladimira Putina CLINTONOVA RADILA ZA RUSKI ENERGETSKI LOBI? Tramp: Rusija je željela Hillary kao američkog predsjednika jer se protivila eksploatisanju američke nafte i plina! NIKO NIJE BIO GRUBLJI PREMA PUTINU OD MENE, ON TO NAJBOLJE ZNA! Tramp: Pogledajte šta sam im uradio sa ‘Sjevernim tokom 2’ NOVA RADNA MJESTA, JAČI NATO I OBEZGLAVLJEN DAIŠ! Pet najvećih Trampovih političkih pobjeda u pr… […]

  4. […] je snažniji i agilniji nego što je to bio mnogo godina ranije, poručio je u Washingtonu generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg poslije susreta s predsjednikom SAD-a Donaldom Trampom u Bijeloj kući. Rekao je novinarima da […]

  5. […] NOVA RADNA MJESTA, JAČI NATO I OBEZGLAVLJEN DAIŠ! Pet najvećih Trampovih političkih pobjeda u pr… […]

  6. […] NOVA RADNA MJESTA, JAČI NATO I OBEZGLAVLJEN DAIŠ! Pet najvećih Trampovih političkih pobjeda u pr… […]

Komentiraj