PRITISAK NA VLADU U TRIPOLIJU: Haftarove snage sa istoka Libije zaustavile veći dio izvoza nafte

Potez libijskih snaga sa istoka da zaustave izvoz nafte sa svoje teritorije prijeti da uguši veći dio proizvodnje nafte u toj zemlji, saopštila je danas Nacionalna korporacija za naftu.

Grupe odane generalu Khalifi Haftaru, čije snage kontrolišu istočnu Libiju i veći dio juga, zauzele su juče nekoliko velikih izvoznih lučkih terminala duž istočne obale i naftnih polja kao dio borbe protiv vlade u Tripoliju, koja ubira plodove od izvoza nafte.

U toj industriji u Libiji dominira Nacionalna korporacija za naftu, koja je saopštila da će obustava izvoza spriječiti kompaniju da ispunjava ugovore sa međunarodnim naftnim kompanijama.

Nacionalna naftna korporacija osudila je ovaj potez, opisujući naftu kao “životnu sredinu libijske ekonomije” i jedini izvor prihoda zemlje.

“Naftni objekti pripadaju libijskom narodu i ne bi ih trebalo koristiti za političko pregovaranje”, rekao je predsjednik korporacije Mustafa Sanala.

Upozorili su i će se zatvaranjem istočnih lučkih terminala pod Haftarovom kontrolom smanjiti proizvodnja sirove nafte za 800.000 barela dnevno i procijenili da će zemlja izgubiti 55 miliona dolara dnevnih prihoda.

Haftarova samozvana Libijska narodna armija (LNA) naredila je da pet naftnih kompanija zaustavi izvoz.

Oni su na konferenciju za štmpu taj potez nazvali korakom libijskog naroda.

“Libijski narod je taj koji zatvara naftne luke i polja i spriječava izvoz nafte”, rekao je njihov portparol Ahmed al-Mosmari.

Misija UN u Libiji izrazila je “duboku zabrinutost” zbog prekida proizvodnje nafte, upozoravajući na “razarajuće posljedice”.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj