PREGOVORE S WASHINGTONOM POČINJEMO PRIJE NEGO S BRISELOM! Vlada u Londonu: Nećemo se usklađivati s EU i preuzimati pravila!

“Neće biti usklađivanja, neće biti preuzimanja pravila, nećemo biti dio jedinstvenog tržišta i nećemo biti u carinskoj uniji – i sve ćemo to obaviti do kraja godine”. Ovo je dosad najjasnija poruka Ujedinjene Kraljevine Bruxellesu o tome kako vide pregovore o budućim trgovinskim odnosima.

Britain's Prime Minister Boris Johnson leaves number 10 Downing Street in central London on January 15, 2020, to take part in the Prime Minister Question (PMQ) session in the House of Commons. (Photo by Ben STANSALL / AFP)

Poslao ju je Sajid Javid, ministar financija, jedan od ključnih ljudi vlade premijera Borisa Johnsona. Poznato je da se Johnson baš i ne razumije u financiju i ekonomiju. Diplomirao je latinski i grčki.

Javid je navedeno rekao u razgovoru za Financial Times, a londonski Telegraph je donio komplementarnu vijest i tako se pomaljaju orisi britanske pregovaračke pozicije nakon izlaska iz članstva u EU, najkasnije 31. siječnja. Telegraph podsjeća da Johnson u veljači ide u posjet SAD-u te da će tom prigodom održati govor pred oba doma Kongresa. U tom bi govoru trebao najaviti početak pregovora o trgovinskom sporazumu između dviju zemalja što znači da bi pregovori počeli prije nego s EU.

Kako prenose izvori Telegrapha, a te novine ne samo da su bliske konzervativcima nego je Johnson u njima radio, vlada na taj način želi poručiti da se kane zezati nego da im je na pameti ozbiljan posao. I poručiti Bruxellesu da će pregovarati drukčije nego bivša premijerka Theresa May: po svojim, a ne EU pravilima. Navodno su osnovni materijali za pregovore sa SAD-om već pripremljeni. Objava početka pregovora išla bi u prilog i Donaldu Trumpu jer bi došla prije nego što počne kampanju za predsjedničke izbore pa bi mogao javnosti pokazati da donosi veliki trgovinski sporazum nakon što je “prisilio” Kinu na potpisivanje prve faze poslovnog dogovora.Pretplatite se na newsletter portala Euractiv.hr i prvi saznajte novosti iz Europske unije. 

EU, sustavna kakva jest, najavila je da će 25. veljače biti dovršen pregovarački mandat u kojem će aktivno sudjelovati i Hrvatska kao predsjedavajuća. Što znači da bi pregovori mogli početi tek u ožujku. EU će inzistirati na očuvanju niza postojećih pravila kao što nula carina i kvota, ali i postojeći odnos prema državnoj pomoći i fokusiranje na očuvanje okoliša u skladu s proklamiranom politikom Europskog zelenog plana. Kao jedan od manjih, ali vrlo ozbiljnih problema ističe se pitanje pristupa europskih ribara vodama oko Otoka. Za Francusku je to jedno od ključnih pitanja, dok London tvrdi kako će ribolov biti odobren samo britanskim ribarima. A tu je i izuzetno važno pitanja uređenja odnosa u domeni financijske industrije. Kraljevina će inzistirati na očuvanju svih izuzeća koje London uživa i vjerojatno njihovo širenje dok će Bruxelles tražiti usklađivanje.

Javid je za FT potvrdio navode Telegrapha. On govori o državnoj pomoći “zapostavljenim” dijelovima Kraljevine koji su prvi put u prosincu glasali za njih, a dosad bili laburistički “crveni zid”. I najavljuje razvoj “humanog kapitalizma” (što budi negativne konotacije sa “socijalizomom s ljudskim licem”): državna pomoć, ne inzistirati na spektakulranom povratu ulaganja, jačanje vještina i cijeloživotnog učenja posebno u “zapostavljenim” regijma gdje je došlo od promjene industrijske paradigme, veća produktivnost.

Proračun koji će biti predstavljen 11. ožujka će se stoga fokusirati na “ljude i lokacije”.

Koliko se iz Javidovog intervjua dade iščitati, Johnsonova se vlada ne kani pretjerano obazirati na zabrinutost velikih industrija koje i dalje pozivaju na razum i očuvanje što čvršćih trgovinskih veza s EU. “Neke će industrije od novog odnosa imati koristi, neke ne. Tvrtke su znale što će se dogoditi još 2016. godine. Imale su vremena pripremiti se”, rekao je Javid. Koji je uvjeren u globalni uspjeh Ujedinjene Kraljevine nakon izlaska iz EU i tvrdi da će “humani kapitalizam” doniti rast od 2,7 posto. Mark Carney, uravnoteženi i nepolitizirani guverner Bank of England, tvrdi da bi maksimalni rast mogao biti 1,5 posto.

London je, čini se, odlučan provesti Johnsonovu najavu da nema produljenja roka za pregovore s EU (31. prosinca). Što otvoreno predlažu u Bruxellesu. Njemačka kancelarka Angela Merkel, veliki zagovornik što bližih odnosa s Londonom, odgovorila je: “Što će se više Britanija okrenuti samostalnom putu, to ćemo je više smatrati izravnim konkurentom”.

Odobrena proslava “Dana Brexita”

Nigel Farage, najglasniji zagovornik izlaska Ujedinjene Kraljevine iz EU, za Euractiv.hr je u utorak u Strasbourgu rekao kako će Brexit dočekati slaveći na trgu ispred parlamenta.

Moći će. “Organizacija Leave Means Leave (odlazak znači odlazak) dobila je zeleno svjetlo da održi događanje na Trgu parlamenta 31. siječnja. Odlične vijesti”, napisao je Farage na svom Twitter profilu u petak. Glavni je problem Big Ben. Zagovornici Brexita bi htjeli da njegova zvona poprate slavlje, ali on se renovira. Da bi se radovi zaustavili i Big Ben se, oglasio potrebno je oko 500 tisuća funti. Zasad je prikupljeno samo 150 tisuća funti.

(Global CIR/Euractiv)

Objavljeno u:

Komentiraj