UGROŽENA REGIONALNA SIGURNOST? EU upozorila Ankaru zbog ‘ilegalnog bušenja’ u Sredozemlju

Evropska unija upozorila je Tursku da je protiv svakog ilegalnog bušenja u potrazi za naftu u istočnom Sredozemlju, posebno u kiparskim vodama, dok je Ankara objavila da je stigao brod za istraživanje južno od tog ostrva.

“Svi članovi međunarodne zajednice treba da se uzdrže od svakog djelovanja koje može da ugrozi regionalnu stabilnost i bezbjednost”, rekao je portparol šefa evropske diplomatije Josepha Borella u saopštenju objavljenom juče.

On je dodao da namjera Turske da pokrene nove aktivnosti istraživanja i bušenja u cijelom regionu ide u suprotnom pravcu od tog.

Tursko ministarstvo spoljnih poslova objavilo je danas da je brod Javuz stigao u vode južno od Kipra da sprovodi aktivnosti bušenja.

“Kiparski Turci imaju prava na to polje… isto toliko koliko i kiparski Grci. Dvije strane će dijeliti prihode ako se pronađu nafta ili prirodni gas”, navodi se u saopštenju.

Kipar je danas optužio Tursku da se pretvorila u piratsku državu u istočnom Sredozemlju, navodi se u saopštenju kiparskog predsjedništva.

“Turska uporno nastavlja da slijedi put međunarodne nelegalnosti”, navodi se u tekstu.

EU je spremna da uvede ciljane sankcije protiv osoba ili kompanija odgovornih za nedozvoljena istraživanja za naftom u istočnom Sredozemlju ili koja su uključena u te aktivnosti.

Pripremni spisak bi mogao da se razmatra na sastanku ministara spoljnih poslova sutra u Briselu. Sankcije bi mogle da se sastoje u zabrani dolaska na teritoriju EU i zamrzavanju imovine. Takođe bilo bi zabranjeno davati zajmove osobama ili kompanijama na spisku.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan je govoreći u Berlinu gdje prisustvuje konferenciji o Libiji odbacio “ultimatume” Evropske unije. On je podsjetio da je Turska prihvatila oko četiri miliona izbjeglica, uglavnom Sirijaca i da bi mogla da otvori vrata ka Evropi.

Tursko ministarstvo spoljnih poslova je ocijenilo danas da EU treba da prestane sa vođenjem politike “daleko od realnosti zasnovane na dva aršina”.

“Niko ne treba da sumnja da ćemo mi nastaviti da štitimo prava kiparskih Turaka na jugu ostrva”, dodalo je ministarstvo.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj