ANTIVLADINI PROTESTI! U sukobima iračkih sigurnosnih snaga i demonstranata poginule dvije osobe, a više od 60 povrijeđeno!

Najmanje dvoje Iračana smrtno je stradalo, a više od 60 je povrijeđeno u sukobima iračkih sigurnosnih snaga i demonstranata u glavnom gradu Bagdadu, izjavio je u ponedjeljak sigurnosni zvaničnik.

Antivladini protesti u Iraku počeli su 1. oktobra prošle godine.

Dvije osobe su poginule u ponedjeljak dok su sigurnosne snage pokušavale rastjerati demonstrante u blizini autoputa Muhammad al-Qasim, u centralnom dijelu Bagdada.

Ranije su sigurnosne snage blokirale demonstrante da napreduju prema autoputu Muhammad al-Qasim, kako bi spriječili zatvaranje ovog važnog puta koji povezuje Bagdad i južne provincije.

Antivladini protesti u Iraku održavani su u prvoj sedmici oktobra, a novi val protesta počeo je 25. oktobra prošle godine.

Prema zvaničnim podacima, više od 500 ljudi je poginulo, a 17.000 povrijeđeno tokom protesta.

Visoka stopa nezaposlenosti, korupcija i sve teža sigurnosna i ekonomska situacija su povod za proteste građana. Prema podacima Svjetske banke, Irak je 12. najkorumpiranija zemlja na svijetu, a stopa nezaposlenosti mladih iznosi 25 posto.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj