ISPALJENO ŠEST PROJEKTILA! Haftarove snage raketirale aerodrom Mitiga u Tripoliju

Međunarodno priznata Vlada nacionalnog jedinstva Libije (UMH) potvrdila je da su odmetnute snage s istoka Libije koje predvodi Khalifa Haftar projektilima tipa ‘Grad’ gađale Međunarodni aerodrom Mitiga u Tripoliju.

Mitiga je jedini operativni međunarodni aerodrom u Tripoliju. Od centra grada udaljen je osam kilometara, a tokom prekida rada svi letovi se preusmjeravaju na Međunarodni aerodrom u Misrati.

Muhammed Kununu, glasnogovornik UMH, izjavio je da su Haftarove snage ispalile šest projektila na  ovaj međunarodni aerodrom. 

Ističući kako je primirje više puta prekršeno, Kununu je naglasio da je napad jasna prijetnja zračnom saobraćaju.

Libija je poprište duboke političke i sigurnosne krize od 2011. godine i svrgavanja Muammara Gaddafija s vlasti. Od tada traju tenzije između dva suprotstavljena tabora. Vlada nacionalnog jedinstva Libije sa sjedištem u Tripoliju uživa podršku Ujedinjenih nacija i međunarodne zajednice, dok Khalifa Haftar iz Tobruka predvodi nelegitimne snage koje uglavnom podržavaju Egipat i Ujedinjeni Arapski Emirati.

Haftarove separatističke snage od aprila prošle godine izvode napade s ciljem zauzimanja Tripolija.

Na poziv lidera Turske i Rusije Erdogana i Putina u Libiji je 12. januara uspostavljeno primirje. 

Međutim, nelegitimne snage s istoka Libije koje predvodi Haftar nastavile su granatirati južne dijelove Tripolija i kršiti primirje i nakon Berlinske konferencije održane 19. januara. 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj