PREDSJEDNIK FRANCUSKE U POSJETI IZRAELU! Macron: Odlučni smo da Iran nikad ne stekne nuklearno oružje, ali i da izbjegnemo dodatnu eskalaciju u regiji!

 Predsjednik Francuske Emmanuel Macron izjavio je danas da će Francuska biti nepopustljiva u vezi s iranskim nuklearnim ambicijama i da je njegova zemlja odlučna da Teheran nikada ne dođe u posjed nuklearnog oružja.

“U trenutnom kontekstu, Francuska je odlučna da Iran nikada ne stekne nuklearno oružje, ali i da izbjegnemo vojnu eskalaciju u regionu”, rekao je Macron, prenio je Reuters.

Borbu protiv antisemitizma vodim svaki dan

Francuski predsjednik Emmanuel Macron u srijedu je istaknuo svoju “svakodnevnu borbu” protiv antisemitizma, u poruci objavljenoj za vrijeme njegova posjeta Izraelu povodom 75. godišnjice oslobađanja koncentracijskog logora Auschwitz.

“Sedamdeset i pet godina nakon oslobađanja preživjelih iz Auschwitza, građani Francuske i drugih država meta su jer su Židovi. Takav povratak mržnje progoni naše današnje doba”, poručio je francuski čelnik u svojoj poruci upućenoj Yad Vashemu, mjestu sjećanja za žrtve holokausta.  “Tu borbu protiv antisemitizma vodim svaki dan, u svojim govorima, ponašanju, na internetu “, dodao je francuski predsjednik pozvavši digitalne platforme, vlasti, civilno društvo i pojedince da “eliminiraju sadržaje pune mržnje”. “Ako se ne reagira ili okrene pogled, to znači biti suučesnikom”, rekao je Macron u poruci čiji je tekst objavljen u srijedu na hebrejskom i u izraelskim dnevnim novinama Yediot Aharonot.

Uoči četvrtka, kada će s oko 40 inozemnih čelnika, uključujući i hrvatsku predsjednicu Kolindu Grabar-Kitarović, sudjelovati na komemoraciji žrtava holokausta u Yad Vashemu, Macron će tijekom srijede održati diplomatske susrete. Ujutro se susreo s izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom, a održat će razgovore i s izraelskim kolegom Reuvenom Rivlinom, kao i čelnikom oporbe Bennyjem Gantzom. Poslijepodne ide u Ramalu gdje će se susresti s palestinskim predsjednikom Mahmudom Abasom.

Macron će se obratiti i francuskoj zajednici u Izraelu, zabrinutoj oko rasta antisemitizma u Francuskoj.  Francuska ima najveću židovsku zajednicu u Europi koja broji oko 550 tisuća pripadnika, a učestali su napadi na tu manjinu – samo 2018. bilo ih je više od 500, prenosi Reuters, što je rast od 74 posto u odnosu na godinu prije toga.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj