IRAN UPOREDIO SA NACISTIČKOM NJEMAČKOM: Netanyahu pozvao svjetske lidere da se suprotstave tiranima iz Teherana

Premijer Izraela Benjamin Netanyahu izrazio je danas zabrinutost što svjetski lideri još nisu stvorili “ujedinjen stav protiv režima koji je najantisemitskiji na planeti”, aludirajući na Iran.

“Izrael zahvaljuje predsjedniku (SAD) Donaldu Trumpu i potpredsjedniku Mike Penceu za suprotstavljanje tiranima Teherana koji prijete stabilnosti Bliskog istoka i cijelog svijeta”, rekao je on, dodavši da poziva “sve vlade da učine svaki napor da se suprotstave Iranu”.

Netanyahu je to rekao na skupu u Jerusalemu organizovanom u sklopu sjećanja na holokaust i borbu protiv antisemitizma kojoj prisustvuju desetine svjetskih lidera, prenijeli su izraelski mediji.

Izraelski premijer je Iran, koji Izrael već dugo smatra svojom najvećom prijetnjom, uporedio sa nacističkom Njemačkom, navodi AP.

Osnivač Svjetskog foruma holokausta Moshe Kantor je govoreći poslije Netanyahua pozvao okupljene da rade zajedno na zaustavljanju rasta antisemitizma.

“Ko bi mogao da zamisli da će se samo 75 godina poslije holokausta, Jevreji ponovo plašiti da hodaju ulicama Evrope noseći jevrejske simbole”, rekao je Kantor, koji je predsjednik Evropskog jevrejskog Kongresa.

“Ko bi mogao da zamisli da će sinagoge ponovo biti napadnute i groblja oskrnavljena i čak uništena?”, dodao je on i pozvao na bolje obrazovanje stanovnika o opasnosti od antisemitizma i rasizma i usvajanje i primjenu zakona protiv zločina mržnje.

On je rekao da se antisemitizam može izjednačiti s ekstremizmom pa čak i terorizmom jer će “u protivnom biti suviše kasno”.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj