KOMEMORACIJA HOLOKAUSTA: Desetine svjetskih lidera na skupu protiv antisemitizma u Jerusalemu

Desetine svjetskih lidera okupilo se danas u Jerusalemu na najvećoj ikad održanoj komemoraciji holokausta u okviru borbe protiv antisemitizma danas.

Predsjednik Rusije Vladimir Putin, predsjednik Francuske Emmanuel Macron, britanski princ Charles, potpredsjednik SAD-a Mike Pence i predsjednici Srbije Aleksandar Vučić, Njemačke, Italije i Austrije su među više od 40 zvaničnika koji prisustvuju Petom svjetskom forumu holokausta koji se poklapa sa 75. godišnjicom oslobođenja logora smrti Auschwitz.

Tročasovni događaj u Memorijalnom centru Yad Vashem u Jerusalemu, nazvan “Sjećanje na holokaust: borba protiv antisemitizma” ima za cilj da pokaže da postoji ujedinjeni front u komemoraciji genocida nad evropskim Jevrejima usred porasta nasilja protiv Jevreja na tom kontinentu i širom svijeta.

Međutim, nesporazumi iz Drugog svjetskog rata prožimaju skup i predsjednik Poljske Andrzej Duda ga bojkotuje jer nije pozvan da govori, dok je Putinu data ključna uloga u događaju u vrijeme kada vodi kampanju da umanji odgovornost za predratni pakt Sovjetskog Saveza sa nacistima i da odgovornost za početak rata okrene ka Poljskoj.

Uoči skupa predsjednik Izraela Reuven Rivlin apelovao je na svjetske lidere da “ostave istoriju istoričarima”.

“Uloga političkih lidera, svih nas, je da oblikujemo budućnost”, rekao je on.

Ovaj skup je jedan od najvećih u istoriji Izraela i više od 10.000 policajaca je razmješteno u Jerusalemu i na glavnim auto-putevima, a veliki dijelovi grada su zatvoreni.

Za premijera Izraela Benjamina Netanyahua to je mogućnost da učvrsti svoj diplomatski status i dobije podsticaj pred treće izbore za manje od godinu dana, zakazane za 2. mart.

On koristi sastanke sa svjetskim liderim da istakne oštro protivljenje Iranu, između ostalog.

Izraelski lider podsjeća da Iran otvoreno objavljuje svaki dan “da želi da zbriše Izrael sa lica zemlje” i da je “lekcija Auschwitza, zaustaviti loše stvari dok su male i da Jevreji nikada neće biti bez odbrane suočeni sa onima koji teže da ih unište”.

Za istoričare glavna poruka je obrazovanje usred rastućih znakova o neznanju i indiferentnosti prema holokaustu.

Procjenjuje se da se oko 80 odsto evropskih Jevreja smatra nebezbjednim na tom kontinentu.

Fondacija Svjetskog foruma holokausta osnovana je 2005. godine i održala je forume ranije u Auschwitzu, u Ukrajini u Babi Yaru i bivšem logoru Terezin.

Ovo je prvi put da se održava u Izraelu.

Zvanična komemoracija povodom 75. godišnjice oslobođenja Auschwitza održaće se naredne nedjelje na mjestu gdje se nalazio logor u južnoj Poljskoj.

Istraživači Univerziteta Tel Aviv objavili su prošle godine da su nasilni napadi na Jevreje porasli značajno 2018. i da je najveći broj Jevreja ubijen poslije više decenija.

Zabilježili su 400 slučajeva, a porast je najdramatičniji u Zapadnoj Evropi, u Njemačkoj za oko 70 posto.

Uz oružane i druge napade i vandalizam također su primjećene antisemitske poruke na internetu i novinama dok ekstremističke političke partije jačaju u nekoliko zemalja.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj