RJEŠENJE POLITIČKE KRIZE? Počela sjednica Skupštine Kantona Sarajevo

Sjednica Skupštine Kantona Sarajevo na kojoj će se razmatrati utvrđivanje datuma održavanja sjednice te skupštine u vezi s Prijedlogom za glasanje o nepovjerenju Vladi KS počela je u Sarajevu.

Počela sjednica Skupštine KS

Sjednici prisustvuju 33 zastupnika. Damir Marjanović je odsutan, a Elemedin Konaković je najavio kašnjenje.

Sjednicu je sazvala Danijela Kristić (Narod i Pravda), koja će dati ovlasti Smiljani Viteškić (Stranka demokratske akcije) da predsjedava sjednicom.

Kako je Kristić kazala za Fenu, na sastanku kojeg su 20. januara održala dva politička bloka, SDA, Saveza za bolju budućnost (SBB) i Demokratske fronte (DF) te NiP, Naše stranke (NS), Nezavisne bosanskohercegovačke liste (NBL) te samostalni zastupnici, dogovoreno je da će glasanje o nepovjerenju Vladi biti održano 29. januara. Taj datum, dodala je, zastupnici bi trebali potvrditi danas na sjednici.

U obrazloženju te tačke navodi se da je proceduru za smjenu Vlade pokrenulo 18 zastupnika koji tvrde da je Vlada premijera Edina Forte izgubila povjerenje parlamentarne većine te da Vlada više nije izraz demokratske volje građana tog kantona.

Zastupnici će također glasati i o Prijedlogu izmjene Odluke o potvrđivanju kandidata za izbor predsjedavajućeg ili zamjenika predsjedavajućeg Skupštine KS.

Klub Bošnjaka predlaže Mirzu Čelika kao kandidata za mjesto predsjedavajućeg odnosno zamjenika predsjedavajućeg Skupštine Kantona Sarajevo, umjesto dosadašnjeg Elmedina Konakovića.

Na dnevnom redu je i Prijedlog odluke o privremenom finansiranju potreba KS za period od 1. januara do 31. marta, zatim Prijedlog odluke o davanju saglasnosti na Odluku o privremenom finansiranju Zavoda zdravstvenog osiguranja do 31. marta te Prijedlog odluke o davanju saglasnosti na Odluku o privremenom finansiranju potreba Javne ustanove Služba za zapošljavanje KS.

Privremeno finansiranje potreba KS, za koje se sredstva osiguravaju u budžetu, vršit će se srazmjerno sredstvima utrošenim u istom periodu prošle godine, a najviše do tromjesečnog prosjeka za prethodnu fiskalnu godinu. U tom periodu finansiraju se isti programi, a korisnici ne smiju povećavati broj zaposlenih.

Budžet se mora donijeti najkasnije do 31. marta ove godine. U suprotnom, neće se izvršavati rashodi u bilo koje svrhe osim otplate duga.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj