SVJETSKO OKUPLJANJE DIPLOMATA I MINISTARA ODBRANE! Sjeverna Koreja prvi put na Konferenciji o sigurnosti u Minhenu

Sjeverna Koreja je prvi put pozvana na konferenciju o sigurnosti u Minhenu u februaru, veliko svjetsko okupljanje diplomata i ministara odbrane, rekli su organizatori u četvrtak.

Pjongjang će poslati zamjenika ministra vanjskih poslova Kim Son Gyonga, rekao je jedan glasnogovornik.

Američki državni sekretar Mike Pompeo i iranski ministar vanjskih poslova Mohammad Javad Zarif su među dužnosnicima koje očekuju u Minhenu, ali se za sada ne zna jesu li predviđeni bilateralni susreti dužnosnika.

‘Novi put’

I Iran i Sjeverna Koreja uključeni su u kontroverzne nuklearne programe i zbog toga u sukobu sa Sjedinjenim Američkim Državama, prenosi Hina.

Sjeverna Koreja je u utorak navela da bi mogla “krenuti novim putem” u odbrani svojih interesa i ubrzanju svog programa naoružanja nakon novih američkih sankcija, dok su pregovori između dvije zemlje u slijepoj ulici.

Lista sudionika u Minhenu još nije gotova. Sjedinjenje Američke Države će poslati troje visokih dužnosnika, državnog sekretara Mikea Pompea, ministra odbrane Marka Espera i čelnicu demokrata u Kongresu Nancy Pelosi.

Svake godine od 1963. Konferencija u Minhenu o sigurnosti okuplja više desetaka šefova država. Ove godine se održava u ozračju jakih napetosti na Bliskom istoku.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj