DANAS SJEDNICA PREDSJEDNIŠTVA SDA: O rekonstrukciji Vlade KS, izbornom zakonu, Vladi FBiH…

Sjednica Predsjedništva SDA održat će se danas u 14 sati, a u 17 sati bit će održana press konferencija.

Očekuje se da će teme sjednice biti rekonstrukcija Vlade KS, a sjednica Skupštine KS na kojoj će se glasati o nepovjerenju Vladi KS održat će se 29. januara. Novu većinu čine SDA, SBB, DF i BOSS. SDA će u novoj Vladi KS dobiti sedam ministarstava, a uskoro bi trebala biti poznata imena kandidata.

Zastupnik SDA u Skupštini KS Mahir Dević kazao nam je kako će vjerovatno, ukoliko dođe do smjene Vlade KS iduće sedmice, novi ministri biti imenovani u drugoj polovini februara 2020. godine.

“U ovom momentu teško je govoriti o imenima. Kadrovske komisije rade i nezahvalno je govoriti o tome. Poznato je da bi novi mandatar trebao biti Mario Nenadić”, rekao je Dević.

SDA i HDZ BiH trebaju što prije postići dogovor oko izmjena Izbornog zakona kako bi se ove godine održali izbori u Mostaru. Također, još uvijek nema dogovora oko formiranja Vlade FBiH, iako su resori podijeljeni između SDA, SBB-a i DF-a i HDZ BiH. Očekuje se da će doći do gašenja nekih ministarstava i formiranja novih, ali još uvijek nema zvaničnih informacija.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj