POMPEO SLJEDEĆE SEDMICE U MINSKU! Bjelorusija traži alternativu ruskoj nafti, pregovara i sa SAD-om!

Bjelorusija traži alternative ruskoj nafti i pregovara sa Sjedinjenim Državama, Saudijskom Arabijom i Ujedinjenim Arapskim Emiratima o isporukama, izjavio je danas predsjednik te zemlje Aleksandar Lukašenko.

Novinska agencija Interfaks je, s druge strane, izvijestila da je Lukašenko predložio održavanje nove runde razgovora s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom kako bi se razriješio spor vezan za snabdijevanje naftom.

Naime, Belorusija i Rusija nisu uspjele da postignu sporazum o snabdijevanju naftom za ovu godinu, što je izazvalo da Rusija obustavi isporuke bjeloruskim rafinerijama, mada ih je djelimično obnovila 4. januara.

Ovaj spor se, kako prenosi Rojters, nadovezao na širi geopolitički sukob između Moskve i Minska u kojem je Lukašenko optužio Kremlj da pokušava da primora Bjelorusiju da uđe u zajednicu sa Rusijom, koja bi, kako kaže, označila kraj njegove političke karijere.

„Neću da budem posljednji predsjednik Belorusije”, rekao je Lukašenko i dodao da je sa SAD-om, Ujedinjenim Arapskim Emiratima i Saudijskom Arabijom razgovarao o isporukama nafte.

„Imam divne odnose sa njima. Kažu – isporučit ćemo koliko god vam treba. Naravno, to je po svjetskoj ceni. Ali kvalitet nafte je bolji”, naveo je bjeloruski predsjednik.

Rusija na Bjelorusiju gleda kao na tampon zonu između nje i zapada, i podupirala je Lukašenka u posljednjih 25 godina kreditima i energetskim subvencijama, navodi britanska agencija uz napomenju da je ta pomoć, međutim, prošle godine počela da se smanjuje.

Američki državni sekretar Majk Pompeo bi trebalo da posjeti Bjelorusiju sljedeće nedjelje, što bi bila prva posjeta na najvišem nivou jednog zvaničnika SAD-a toj zemlji u više od dve decenije, dodaje se u informaciji.

Lukašenko: Pritisak Moskve da se ujedinimo neće proći

 Predsjednik Bjelorusije Aleksandar Lukašenko optužio je danas Moskvu da vrši pritisak na njegovu zemlju da se ujedini sa Rusijom i poručio da to neće dozvoliti.

U razgovoru sa radnicima fabrike papira na istoku Bjelorusije, Lukašenko je rekao: „Mi imamo svoju državu, mi smo suvereni i nezavisni”, prenio je AP.

„Svojim mozgom i rukama zarađujemo šta možemo, gradimo svoju državu”, kazao je predsjednik Bjelorusije i istako: „Mi ne možemo biti dio neke druge zemlje”, kazao je on, prenose agencije.

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj