SJEDNICA PREDSJEDNIŠTVA STRANKE! SDA donijela 11 zaključaka: SNSD ne može na vlast u FBiH, Srbija udara na Dejton, imenovanja direktora SIPA-e i OSA-e idu u paketu…

Predsjednik Stranke demokratske akcije Bakir Izetbegović danas je nakon sjednice Predsjedništva SDA održao konferenciju za medije na kojoj je iznio niz zaključaka, među kojima se našao i onaj o učešću SNDS-a na vlasti u Federaciji BiH.

Na konferenciji za medijie Izetbegović je iznio 11 zaključaka nakon čega se, između ostalog, dotakao stanja u Skupštini Kantona Sarajevo, kazavši kako ne može predvidjeti da li će se trenutna većina, koju predvodi SDA, održati na životu.

“Nisam prorok pa da znam šta se može desiti, ali sam 99 posto siguran da će 18 ruku ostati većina u Kantonu Sarajevo. Možda neko zna nešto više, ali ja ne”, kazao je predsjednik SDA.

Zaključke Stranke demokratske akcije prenosimo u cjelosti:

1. Uvrštavanjem dijela teritorije Bosne i Hercegovine u svoju Strategiju odbrane i nacionalne bezbjednosti, Republika Srbija načinila je novi udar na Dejtonski mirovni sporazum. To je direktna prijetnja stabilnosti u regiji, i SDA traži od vlasti Srbije da isključi dio koji se tiče BiH.

Podsjećamo da Srbija nije garant Dejtona, kako njeni zvaničnici neistinito tvrde. Srbija je svojim potpisom samo priznala učešće u ratu u Bosni i Hercegovini. Garanti Dejtonskog sporazuma su velike sile na čelu sa SAD. Obaveza Srbije iz prvog člana Dejtonskog mirovnog sporazuma je «da se uzdržava od bilo kakvih akcija protiv teritorijalnog integriteta i političke nezavisnosti Bosne i Hercegovine».

2. Pozivamo da se imenovanjem ministra za ljudska prava i izbjeglice okonča formiranje Vijeća ministara BiH. Prema dogovoru političkih stranaka od 17. aprila 2019.godine, definisano je da na ovu funkciju mora biti imenovan nestranački kandidat iz reda Ostalih, koji dolazi iz entiteta RS i koji bi bio predložen u konsultacijama svih članica koalicije.Potrebno je da se dogovor ispoštuje.

3. SDA od novoimenovanog Vijeća ministara BiH, kao i od vlada na svim nivoima, zahtjeva da hitno pristupe reformama i realizaciji infrastrukturnih projekata za koja već postoje obezbijeđena sredstva, te da svoj rad u potpunosti posvete poboljšanju općeg ekonomskog stanja i životnog standarda građana. Izgradnju Koridora 5C, brzih i magistralnih cesta potrebno je snažno ubrzati.

4. Podržavamo aktivnosti koje je pokrenulo Ministarstvo sigurnosti BiH na jačanju kapaciteta Granične policije BiH kao odgovor na migrantsku krizu.

5. SDA poziva članove Visokog sudskog i tužilačkog vijeća da podnesu ostavke jer su u potpunosti izgubili kredibilitet u domaćim i međunarodnim stručnim krugovima, kao i povjerenje građana BiH . Izvještaj VSTV-a nije dobio podršku nijednog poslanika niti delegata u oba doma Parlamentarne skupštine BiH.

6. SDA pozdravlja usvajanje Izmjena Zakona o platama i naknadama u Domu naroda PS BiH kojima će se osigurati povećanje plate vojnicima i podoficirima Oružanih snaga BiH s najnižim koeficijentom za obračun plate, koji u ukupnoj vojnoj strukturi profesionalnih vojnih osoba čine 80 posto ljudstva.

7. SDA neće podržati učešće SNSD-a u strukturi vlasti Federacije BiH. Dokle god potpredsjednik Federacije BiH ima značajne ovlasti, a pozicija potpredsjednika RS bude reducirana na protokolarne funkcije, i dok god u Vladi RS nema ministara iz SDA takvi prijedlozi nemaju kredibilitet.

8. Pozivamo na hitno okončanje procesa formiranja vlasti na nivou Federacije BiH. Ponavljamo poziv HDZ-u BiH da bez odlaganja predloži predsjednika Federacije, što je osnovni uvjet za formiranje nove Vlade Federacije BiH. Izborni zakon je u nadležnosti Parlamentarne skupštine BiH, te njegovu reformu ne treba vezivati za formiranje Vlade FBiH.

9. Podržavamo izmjenu strukture Vlade FBiH, koja podrazumijeva osnivanje novih i spajanje postojećih ministarstava, kako bi se poboljašala funkcionalnost izvršne vlasti.

10. SDA poziva da se hitno postigne dogovor koji će omogućiti održavanje izbora u Gradu Mostaru ove godine.

11. Formiranje nove skupštinske većine u Kantonu Sarajevo, koja je izraz demokratske volje građana iskazane na proteklim općim izborima osigurava političku stabilnost i omogućava prevazilaženje cjelogodišnjeg zastoja i snažan razvoj Kantona Sarajevo.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj