ŠTA SU GEONEUTRINI?! Naučnici otkrili novu vrstu čestica koje dolaze iz središta Zemlje

Neobične nevidljive čestice dobile su ime ‘geoneutrini’, a ‘ulovio’ ih je najveći podzemni laboratorij na svijetu.

Znanstvenici su nedavno uspjeli uhvatiti ‘čestice duhove’ koje dolaze iz samog središta Zemlje. Tajnovite čestice, piše Independent, nose ime geonutrini te vrlo rijetko vrše interakciju s ostalom tvari, što ih čini vrlo teškima za otkrivanje. To, kao što ste vjerojatno i sami zaključili, nije zaustavilo znanstvenike koji su ih uspješno prepoznali u čak 53 događaja i to zahvaljujući osjetljivim mjernim instrumentima detektora Borexino – smještenog 1400 metara pod zemljom.

Nova će otkrića, uvjereni su, dati više informacija o procesima koji se dešavaju ispod naših nogu – no i dalje su prilično tajnoviti.

Šta su to geoneutrini?

Geoneutrini nastaju tijekom radioaktivnog raspada duboko ispod Zemljine površine. Oni dokazuju da dubina našeg planeta vrvi nevidljivim česticama koje putuju prema površini.

Detektor Borexino smješten duboko pod zemljom unutar labosa Laboratori Nazionali del Gran Sasso u Italiji te nastoji prepoznati nevidljiv put tih čestica. Isti detektor služi i za prepoznavanje neutrina koje, podsjećamo, lovimo još od 2007.

Prošle su godine, doduše, znanstvenici otkrili potpuo novu vrstu čestica i usput kalibrirali stroj da radi puno preciznija mjerenja. ‘Geoneutrini su jedini izravni tragovi radioaktivnog raspada duboko ispod površine Zemlje. Oni proizvode dio energije koja pokreće dinamičke procese našeg planeta’ komentirala je članica tima Borexino, Livia Ludhova.

Šta imamo od toga?

Najnovija otkrića mogla bi nam pomoći otkriti podrijetlo tajnovitih procesa koji uzrokuju neočekivanu toplinu koja dolazi iz središta Zemlje. Svijet koji ne vidimo te koji se nalazi pod našim nogama izvor je velikog broja kataklizmičkih događaja poput vulkana i intenzivnih magnetskih polja kakve ne možemo pronaći nigdje drugdje u našem sustavu.

Novootkriveni podaci znanstvenicima će pružiti uvid u razumijevanje načna na koji ti procesi nastaju. Postojanje geonutrina nalaže da radioaktivni procesi unutar Zemlje proizvode preko pola (!) njezine topline – uključujući stvari poput vulkana i potresa.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj