‘JERUSALEM POST’ PRENOSI RUSKE IZVORE I IRANSKE MEDIJE: U padu američkog aviona u Afganistanu jučer poginuo organizator ubistva Qasema Soleimanija?

Iranski mediji tvrde da je u padu američkog aviona u ponedjeljak poginulo mnogo službenika CIA-e. Talibani su u početku tvrdili da je velik broj Amerikanaca ubijen, dok su ruski i iranski mediji ustvrdili da je u avionu bio visoki časnik CIA-e odgovoran za ubistvo generala IRGC-a Qasema Soleimanija, prenosi Jerusalem Post.

The wreckage of an airplane is seen after a crash in Deh Yak district of Ghazni province, Afghanistan January 27, 2020. (photo credit: REUTERS)

Ime Michaela D´Andrea počelo se pojavljivati ​​u iranskim medijima nakon ubistva Soleimanija kada su u člancima Mehr News agencije i Radio Farda tvrdili da je bio uključen u planiranje američke operacije. Kasnije, 27. januara, njegovo se ime nakon nesreće aviona ponovno pojavilo u medijima. Iranska agencija Tasnim izašla je s pričom, citirajući ruske izvore, da je “Soleimanijev ubica bio u avionu i poginuo u nesreći.” U članku se tvrdi da je “Andrea najistaknutiji agent američke CIA-e na Bliskom Istoku. Bio je zadužen za operacije u Iraku, Iranu i Afganistanu. “

Tasnim naziva Andrea nadimcima “ajatolah Mike” i “princ tame”, oslanjajući se na stare isječke iz američkih novina. No, izvorni izvještaji talibana govorili su samo o padu aviona, a na njemu su navodno bili i neki pripadnici CIA-e. SAD kažu da je u provinciji Ghazni oboren američki avion E-11A. Ghazni je udaljen oko 900 km od iranske granice.

Mnogi korisnici društvenih medija zainteresirani su za tvrdnju da je Andrea možda bio u avionu. Jedan od prvih korisnika koji je komentirao tvrdnju primijetio je da je Andrea „osmislio ubistvo Imada Mughniyeha, bivšeg šefa osoblja Hezbollaha, još 2008. godine.“ Međutim, drugi su istaknuli da, iako bi ovo mogla biti velika vijest, to može biti dezinformacija ili je dizajnirana samo da stvori privid da je Iran reagirao na ubistvo Soleimanija. Iran je obećao “tešku osvetu” protiv SAD-a. Neki Iranci na društvenim mrežama koji podržavaju režim u Teheranu proslavili su obaranje aviona.

Glasnogovornik talibana u međuvremenu kaže kako još uvijek istražuju ko je poginuo u avionu i nisu potvrdili da je visoki službenik CIA-e među mrtvima. Fotografije postavljene na mreži prikazuju izgorjela tijela mrtvih. Mediji prenose izjavu talibana da su pronađeni neki dokumenti u avionu, ali su tijela spaljena.

(Global CIR/JP)

Objavljeno u:

Komentiraj