PALESTINCI GA VEĆ ODBACILI, IZRAELCI SMATRAJU DA JE ‘HISTORIJSKI’: Tramp danas predstavlja dugoočekivani plan za mir na Bliskom istoku!

Predsjednik SAD Donald Tramp predstaviće danas dugoočekivani plan za mir na Bliskom istoku koji je Izrael označio kao historijski iako ima male šanse za uspjeh jer su ga Palestinci unaprijed odbacili.

Nakon skoro tri godine rada i nekoliko odlaganja Trampov “veliki plan”, kako ga je nazvao, će biti predstavljen u prisusustvu premijera Izraela Benjamina Netanyahua u Bijeloj kući u podne (u 18 sati po srednjeevropskom vremenu), prenose agencije.

Dogodiće se to dok se nastavlja proces za Trampov opoziv i izraelski parlament započinje saslušanje povodom Netanyahuovog zahtjeva za imunitet od sudskog gonjenja zbog optužbi za korupciju.

Očekuje se da će plan biti uveliko u korist Izraela i Netanyahu je najavio da postoji šansa za istorijski poduhvat i definisanje konačnih izraelskih granica. Tramp insistira da plan ima šansu uprkos skepticizmu, navodi AP.

Ključno je da li prijedlog uključuje odobrenje SAD za bilo kakvu izraelsku aneksiju Zapadne obale, imajući u vidu da je Netanyahu pred izbore zakazane za 2. mart pozvao na aneksiju dijelova te teritorije okupirane u ratu 1967. i svih jevrejskih naselja na njoj.

Takav potez nije izvestan jer Netanyahu predvodi prelaznu vladu pred treće izbore za manje od godinu dana i suočen je sa optužbama za korupciju.

Aneksiju bi zdušno podržale Netanyahuove pristalice, čvrstorukaši i nacionalisti, ali bi ona minirala održivost nezavisne palestinske države i izazvala gnjev susjednog Jordana.

Palestinci namjeravaju da Zapadna obala bude središte njihove buduće države s istočnim Jeruzalemom kao glavnim gradom. Ta država bi obuhvatila i pojas Gaze.

Veći dio međunarodne zajednice podržava njihovu poziciju ali je Tramp izmijenio politiku SAD koja je važila decenijama svrstavši se otvoreno uz Izrael. Njegov visoki savjetnik i zet Jared Kushner je glavni autor plana i pokušavao je da ubijedi bivše bliskoistočne pregovarače i arapske vlade, između ostalih, da ne odbace odmah novi pristup.

Međutim, Palestinci odbijaju čak i da razgovaraju sa Trampom i tvrde da je pristrasan u korist Izraela te pozivaju arapske predstavnike da bojkotuju današnji događaj u Bijeloj kući.

Palestinsko rukovodstvo je pozvalo i na proteste na Zapadnoj obali što je podstaklo bojazan da će predstavljanje plana u Washingtonu izazvati novo nasilje.

Tramp je međutim u ponedjeljak na sastanku se Netanyahuom predvidio da će na kraju biti podrške Palestinaca i arapskih zemalja, prenio je France presse.

Palestinski premijer Mohammad Shtayyeh je unaprijed rekao da plan koji će biti predstavljen nije mirovni plan za Bliski istok već inicijativa koja prvenstveno štiti Trampa od opoziva i Netanyahua od zatvora.

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj