MINISTARSTVO VANJSKIH POSLOVA TURSKE: ”Takozvani mirovni plan SAD-a za Bliski istok je rođen mrtav”

Ministarstvo vanjskih poslova Turske saopćilo je večeras da je američki takozvani bliskoistočni mirovni plan rođen mrtav. ”Takozvani mirovni plan SAD-a za Bliski istok je rođen mrtav”, istaknuto je u saopćenju MVP-a Turske.

Rečeno je i kako je riječ o planu čiji je cilj ubiti dvodržavno rješenje i oteti palestinsku zemlju. U saopćenju je istaknuto i da se palestinski narod i njihovu zemlju ne može kupiti novcem.

Navodi se i kako je Jerusalem crvena linija za Tursku.

“Nećemo dopustiti korake kojima Izrael nastoji ozakoniti okupaciju i nasilje. Uvijek ćemo biti uz bratski palestinski narod. Nastavit ćemo raditi za nezavisnu Palestinu na palestinskoj teritoriji. Nećemo podržati nikakav plan koji ne podržava Palestina. Dok ne bude okončana okupacijska politika, na Bliski istok ne može doći mir”, navodi se u saopćenju.

I predsjednik turskog parlamenta Mustafa Sentop komentarisao je takozvani mirovni plan i poručio kako je Jerusalem crvena linija za Tursku.

Američki predsjednik Donald Trump prilikom iznošenja takozvanog mirovnog plana naveo je kako je Jerusalem nedjeljivi glavni grad Izraela i da je ovaj plan posljednja šansa za Palestince. 

Plan je sastavljen na 80 stranica, a Trump je dodao i kako sadrži bitne stavke kako za Izrael, tako i za Palestinu. 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj