AKO ŽELIMO DA BUDEMO AKTER, TREBAMO DJELOVATI I IMATI SREDSTVA ZA TO! Šef diplomatije EU: Postoji rizik da Rusija i Turska zarate u Siriji!

Šef evropske diplomatije Žozep Borel upozorio je danas na moguće sukobe između ruskih i turskih snaga u Siriji i pozvao Evropljane da nađu načina da utiču na rješenje tog sukoba.

Slikovni rezultat za ŠEF DIPLOMATIJE EU BOREL

„Prisustvujemo sukobima između sirijskog režima i turskih snaga, da ne pominjemo rizik od sukoba turskih i ruskih vojnika”, rekao je Borel u govoru sinoć u Evropskom parlamentu čiji tekst je danas objavila njegova služba.

Te tenzije bi mogle dalje da pokrenu širi regionalni sukob, rekao je on i založio se za to da se primjenjuje prekid vatre koji su dogovorili Ankara i Moskva.

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan zaprijetio je danas da će pogoditi sirijski režim „svuda” u slučaju novih napada na turske snage u Siriji i optužio je Rusiju da učestvuje u „masakru” civila na sjeverozapadu zemlje.

Borel treba da učestvuje večeras na sastanku ministara odbrane NATO-a u sedištu Alijanse u Briselu. Turska je članica NATO-a i njene akcije u Siriji i Libiji smetaju brojnim njenim partnerima.

To što Evropska unija ne može da utiče na sirijsku krizu izaziva „osjećanje frustracije” jer je Evropska unija nemoćna, rekao je Borel jučer europoslanicama.

EU mora izgraditi kapacitete da reaguje

Rekao je da ne vrijedi to što EU govori da treba da se zaustave, da treba nešto da se uradi, već da je pitanje sa kojom snagom i sa kojim kapacitetom može da djeluje na učesnike u tom sukobu. Borel je rekao da EU nema sredstva da sprovede to što traži.

Po njegovim riječima EU je godinama govorila da nema vojnog rješenja za sukob u Siriji, a ispostavilo se da na kraju ima vojnog rešenja i to od strane onih koji su u stanju da koriste vojna sredstva.

„Evropa nije u tom položaju, mi stalno pozivamo svakog da prekine napade na civilno stanovništvo, da prekinu sprječavanje humanitarnog pristupa.. Ali znamo da se radi o načelnoj izjavi koja nije podržana nikakvom silom koja to može da sprovede u djelo”, rekao je Borel, javlja AFP.

„Ako hoćemo zaista da budemo geopolitički akter, treba da djelujemo i da imamo sredstva da to radimo. U protivnom, nastavit ćemo da držimo parlamentarne sjednice kao što je ova da bi nastavili da govorimo treba, treba, treba”, upozorio je Borel.

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj