NAKON FORMIRANJA, SLIJEDI BLOKADA INSTITUCIJA! Predstavnici RS-a će zbog Ustavnog suda blokirati donošenje odluka u državnim institucijama!

Predsjednica bh. entiteta RS Željka Cvijanović rekla je danas da predstavnici RS-a u institucijama obustavljaju rad u odlučivanju dok se ne usvoji novi zakon o Ustavnom sudu. To u praksi znači blokadu rada u institucijama BiH.

Foto: SNSD

Ustavni sud je, naime, prije nekoliko dana utvrdio da je Ustavu BiH suprotan član 53. Zakona o poljoprivrednom zemljištu RS-a kojim je propisano da predmetno poljoprivredno zemljište, koje je javno dobro, odnosno državno vlasništvo, po sili zakona postaje vlasništvo i posjed bh. entiteta Republike Srpske.

Cvijanović je nakon sastanka rekla da je to prvi zaključak sastanka. Dodala je da će predstavnici RS-a obustaviti učešće u odlučivanju na nivou BiH dok se ne donese novi zakon o Ustavnom sudu BiH u kojem neće biti stranih sudija u ovom sudu.

Drugi zaključak je da će biti zatraženo održavanje hitne sjednice Narodne skupštine RS-a.

“Željeli smo da čujemo mišljenje zvaničnika RS-a, predstavnika RS-a u institucijama BiH, kao i lidera parlamentarnih političkih partija u Republici te smo posligli saglasnost i donijeli dva zaključka”, navela je ona.

Sastanku su u Palati Republike Srpske prisustvovali predsjednica RS-a Željka Cvijanović, član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, predsjednik Narodne skupštine RS Nedeljko Čubrilović, premijer RS-a Radovan Višković, ministri u Vladi RS-a, predsjedavajuća Vijeća naroda Republike Srpske Nada Tešanović i predsjednik Ustavnog suda RS-a Džerard Selman.

Podsjetimo, odlučujući po zahtjevu sedam delegata Vijeća naroda Republike Srpske za ocjenu ustavnosti ovog člana zakona, Ustavni sud je utvrdio da je riječ o isključivoj nadležnosti BiH u regulisanju pitanja državne imovine.

Najoštriji kritičar odluke bio je član Predsjedništva BiH Milorad Dodik koji je prvi “osuo paljbu” po Ustavnom sudu BiH.

Dodik ponovo prijeti: Ili ćemo se nanovo dogovoriti ili od ove zemlje nema ništa

Ustavni sud je u Bosni i Hercegovini okupacijski sud, što se tiče RS-a. Kazao je to član Predsjedništva BiH i predsjednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik nakon današnjeg sastanka političkih zvaničnika iz tog bh. entiteta.

– Danas smo se dogovorili da se neće odlučivati o bilo kojem pitanju na nivou Bosne i Hercegovine dok se ne donese novi zakon o Ustavnom sudu BiH u kojem neće biti stranaca. Od toga nećemo odustati – poručio je Dodik.

Za ponedjeljak je najavio sjednicu Narodne skupštine Republike Srpske, na kojoj će se, kako je kazao, donijeti odluke.

Jedna od tih odluka bi, tvrdi, moglo biti i povlačenje sudija iz reda srpskog naroda.

– Ili ćemo se nanovo dogovoriti, ili od ove zemlje nema ništa – kazao je Dodik.

SDS podržava Dodika: Stopirati rad u institucijama BiH do usvajanja novog zakona

Srpska demokratska stranka poručuje da će podržati blokadu rada u odlučivanju institucija BiH dok se ne donese novi zakon o Ustavnom sudu, koji bi podrazumijevao izbacivanje stranih sudija.

“Ova odluka Ustavnog suda BiH duboko zadire u interese Republike Srpske i svi smo bili mišljenja da se mora reagovati kako se imovina ne bi knjižila na BiH. Zaključili smo da je potrebno sopirati rad srpskih kadrova u institucijama BiH dok se ne usvoji novi Zakon o ustavnom sudu BiH koji neće imati strane sudije u svom sastavu”, istakao je zam,jenik predsjednika Srpske demokratske stranke Rado Savić, nakon sastanka u Palati Republike.

Dodaje da je stav SDS-a da je Ustavni sud BiH instrument politike onih stranaka koje žele da oslabe i unište Republiku Srpsku i iz tog razloga naš prijedlog je bio da se u narednom periodu pokrene inicijativa za usvajanje novog zakona o Ustavnom sudu BiH.

Savić je rekao da je na sastanku zaključeno je da je potrebno da se održi sjednica Narodne skupštine RS koja će se očitovati o ovome pitanju.

“Odluka Ustavnog suda BiH o poljoprivrednom zemljištvu predstavlja zaoštravanje situacije a ovo je samo naša reakcija i mi moramo braniti interese Republike Srpske jer ako sada posustanemo pitanje je do koje granice će ići napadi na Republiku Srpsku i naš identitet”, naglasio je Savić.

Savić je poručio da je ovo pogrešna bošnjačka politika prema Republici Srpskoj i ta politika neće pridonijeti boljem životu građana već će voditi do daljih političkih zaoštravanja.

(Global CIR/Agencije)

1 Komentaron this Post

  1. Ukinuti Dejton obzirom da se RS ponasa kao da je to swedski sto, ovi hocu ovo necu.
    Vratiti ustav iz 92 god.

    Reply

Komentiraj