BITKA ZA NASLJEDNIKA ANGELE MERKEL: Friedrich Merz je poslije kancelarke najpopularniji političar CDU-a!

Fridrih Merc (Friedrich Merz) je poslije Angele Merkel trenutno najpopularniji političar njemačke Kršćansko-demokratske unije (CDU), a budući da je ona prije dužeg vremena najavila povlačenje, praktično se nalazi na čelu partije. Ovo potvrđuje većina anketa, koje su sprovedene u posljednjih nekoliko mjeseci, kako među pristalicama Unije, tako i u cjelokupnom stanovništvu.

Friedrich Merz beim 32. Bundesparteitag der CDU Deutschlands am 22.November 2019 in Leipzig. | Friedrich Merz at 32nd Federal party convention of the CDU of Germany on November 22, 2019 in Leipzig., Image: 484746093, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Angelika von Stocki/face to face / Face to Face / Profimedia

Bivši predsjednik poslaničkog kluba Unije putuje po Njemačkoj, puni sale pristalicama CDU-a, baza partije ga slavi kao da je već predsjednik. Samim tim, s obzirom na aktuelnu krizu, postoji više razloga zašto bi njemački demohrišćani trebali i zvanično da ga proglase predsednikom stranke i kandiduju za kancelara.

Najvažniji argument u njegovu korist jeste da bi njegov izbor promijenio političke prilike u Njemačkoj u cjelini. Merc bi oživio tradicionalne snage, čime ne samo da bi ojačao profil sopstvene stranke, već bi istovremeno napravio i jasno razgraničenje u odnosu na lijevi tabor, te i njima dao jasnije konture.

Konzervativan, ali ne i nacionalista

Samo ako ponovo dođe do pravog antagonizma između socijaldemokrata i Unije, dvije partije će moći uvjerljivo da formulišu svoje ključne ciljeve. Pritom bi za Socijaldemokratsku partiju Nemačke (SPD) bilo utoliko bolje ukoliko bi Merc nastupio ekonomski liberalnije. Istovremeno, politički ekstremi bi u toj debati igrali manju ulogu.

Merc bi bio dobar za CDU i zbog toga što je tako uvjerljivo konzervativan da bi mogao da uspije da usmjeri udesno snage koje su sklone udaljavanju i prijete da pocjepaju partiju. Merc bi kao kandidat sigurno imao podršku Unije vrijednosti (WertUnion), desničarske otpadničke grupe unutar CDU, koja je u samoj partiji prilično beznačajna, ali sa protagonistima, kao što je bivši predsjednik Savezne službe za za zaštitu Ustava Hans-Georg Masen, bitno utiče na medijski diskurs o CDU, prije svega u istočnoj Njemačkoj.

Ipak nije za očekivati da bi Merc otvoriti Uniju za bilo kakve saveze sa Alternativom za Nemačku (AfD). Merc je uvijek nedvosmileno izražavao stav da je protiv AfD, važi za konzervativca, ali ne podržava desničarsko-nacionalističke ideje.

Teško da bi ulazio u bilo kakve aranžmane s radikalnim desničarima poput Bjerna Hekea. Nakon povlačenja iz politike Merc je postao izrazito ekonomski nastrojen i u eri globalizacije, nacionalizam ga naročito ne zanima. Njegova globalna orijentacija ga ipak neće spriječiti da zauzme čvrst stav u pitanjima imigracije. Čvrst stav nije jednako rasizam, upravo tu je granica između konzervativizma, koji priliči Kršćansko-demokratskoj uniji i svega što predstavlja AfD, ocjenjuje “Zeit”.

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj