IMAM OBAVEZU PREMA RS-u, ISPUNIT ĆU SVE ZAHTJEVE! Tegeltija smatra da strane sudije trebaju otići!

Predsjednik Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća BiH, Milan Tegeltija kazao je da ne želi komentirati političke odluke zvaničnika iz bh. entiteta Republika Srpska, ali da će on i članovi Vijeća koji dolaze iz ovog entiteta ispoštovati svaki zahtjev koji im bude postavljen. Tegeltija ponavlja da strane sudije iz Ustavnog suda BiH moraju otići.

Slikovni rezultat za TEGELTIJA GLOBALCIR.COM

 –To nije samo moj stav, već i više sudija Ustavnog suda, među kojima je Mirsad Ćeman. To je pravna činjenica za koju niko ko se imalo razumije u pravo ne može da tvrdi drugačije – rekao je Tegeltija novinarima.

On je istakao da BiH, ukoliko zaista želi da bude suverena, mora da ima domaće institucije koje odlučuju o svim životnim pitanjima.

Kazao je da ukoliko dobije bilo kakav zahtjev, on i ostali članovi VSTV-a koji dolaze iz RS-a će ih sprovesti. On je pojasnio da je u VSTV predstavnik iz RS i da je kao takav i član Podvijeća RS u VSTV koje je nastalo sporazumom o prenosu nadležnosti između entiteta.

S obzirom na sve to kao predstavnik RS imam i obaveze prema Republici Srpskoj koju ja i drugi članovi iz RS predstavljamo u VSTV koji je zakonom koncipiran kao predstavničko tijelo”, kazao jeTegeltija.

On je ovo kazao komentirajući odluku iz RS da zvaničnici iz srpskog naroda iz RS-a neće učestvovati u odlučivanju u radu institucija BiH dok se iz Ustavnog suda BiH ne uklone strane sudije.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj