LJUT ZBOG OBJAVE KOMPANIJA KOJE POSLUJU U IZRAELSKIM NASELJIMA! Pompeo: Tramp dao ‘zeleno svjetlo’ za dalje pregovore s talibanima!

Američki državni sekretar Mike Pompeo izjavio je u četvrtak kako je ljut što su Ujedinjeni narodi objavili listu kompanija optuženih da ljudska prava Palestinaca krše poslujući u jevrejskim naseljima na okupiranoj Zapadnoj obali.

Slikovni rezultat za Pompeo globalcir.com

Naveo je da lista podržava pokret bojkota Izraela koji predvode Palestinci i delegitimizira tu državu, prenosi Beta.

“Sjedinjene Američke Države su se dugo protivile prikupljanju i objavljivanju tih podataka. Njihovo objavljivanje samo potvrđuje nepopustljivu pristranost protiv Izraela, koja toliko prevlađuje u Ujedinjenim narodima”, ocijenio je Pompeo.

Na listi objavljenoj u srijedu, poslije odgađanja godinama, nalazi se 112 kompanija koje je Vijeća UN-a za ljudska prava označilo kao saučesnike u kršenju prava podržavanjem jevrejskih naselja na okupiranoj Zapadnoj obali i u anektiranom istočnom Jerusalemu.

Na spisku su dominantne izraelske kompanije, uključujući velike banke, građevinske firme, supermarkete i benzinske pumpe, kao i američki Airbnb, General Mills i Motorola.

Tramp dao ‘zeleno svjetlo’ za dalje pregovore s talibanima

Američki državni tajnik Mike Pompeo rekao je u četvrtak da se dogodio “prilično značajan napredak” u mirovnim pregovorima s talibanima u posljednjim danima, prenosi agencija Hina BBC.

Pompeo je rekao kako je Donald Tramp dao ‘zeleno svjetlo’ za daljnje pregovore.

Američka administracija već dugo vremena pokušava s talibanima dogovoriti prekid 18-mjesečnog sukoba u Afrganistanu.

Tramp je u septembru kazao kako su pregovori s talibanima “mrtvi”.

Pompeo je u četvrtak pozdravio napredak, ali je rekao da su pregovori komplicirani te da mirovni sporazum još nije postignut.

Njegova je izjava uslijedila nakon što je američki ministar odbrane Mark Esper rekao novinarima kako su SAD i talibani ispregovarali prijedlog sedmodnevnog ublažavanja nasilja. 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj