Najveća irska stranka neće u koaliciju sa Sinn Feinom

Najveća irska stranka Fianna Fail neće razmatrati ulazak u koaliciju sa Sinn Feinom, objavila je danas u odluci koja će najvjerovatnije spriječiti to nekadašnje političko krilo IRA-e da prvi put uđu u vladu. 

Nakon te odluke Fianna Fail i Fine Gael premijera Lea Varadkara, dvije najveće irske stranke koje naizmjenično vode državu već stotinu godina, imaju dva izbora – udružiti snage ili riskirati nove izbore koji bi mogli dodatno osnažiti Sinn Fein. 

Sinn Fein, bivše političko krilo Irske republikanske armije (IRA), šokirao je irski politički establišment nakon što je na izborima za vikend osvojio najviše glasova. 

Problem stanovanja jedno od gorućih pitanja u Irskoj

Dobio je gotovo dvostruko više glasova nego na prošlim izborima – 24 posto podrške birača. Svoju je popularnost povećao obećanjima o rješavanju problema stanovanja, jednog od gorućih pitanja u Irskoj. 

Stranka je na izbore izašla s manjim brojem kandidata, zbog čega je završila i s manjim brojem zastupnika. Pretpostavlja se da tu grešku neće ponoviti ako dođe do novih izbora. Fianna Fail, koja ima 38 mjesta u parlamentu sa 160 zastupnika, objavila je kako neće formirati vladu sa Sinn Feinom koji ima 37 ruku. 

“Dali smo odobrenje čelniku stranke da razgovara s kim god treba, s iznimkom Sinn Feina”, otkrio je zastupnik Niall Collins.

Odbacuju koaliranje sa Sinn Feinom

Glasnogovornik stranke Michael McGrath je za državnu televiziju RTE kazao kako će Fianna Fail prvo razgovarati s manjim strankama, a potom sa svojim rivalom Fine Gaelom koji ima 35 mjesta. 

Varadkar, sadašnji premijer, tijekom kampanje je rekao da bi razmotrio veliku koaliciju s Fiannom Failom, a to je potvrdio u srijedu. Dvjema mainstream irskim strankama u tome je ipak potrebna pomoć barem jedne manje stranke. 

Koaliranje sa Sinn Feinom odbacuju zbog povijesnih veza te stranke s IRA-om, paravojskom koja se nekoliko desetljeća borila s britanskim vlastima oko Sjeverne Irske, kao i zbog suprotstavljenih politika. 

Sinn Feinu za formiranje vlasti treba jedna od dvije velike stranke

Sinn Fein najavljuje povećanje javnog trošenja i poreza za bogate te obeshrabrivanje multinacionalnih tvrtki koji zapošljavaju samo jednog irskog na deset drugih radnika. 

Stranka je u četvrtak praktički priznala da joj za formiranje vlasti treba jedna od dvije velike stranke, a čelnica May Lou McDonald je novinarima kazala kako bi bilo “veoma, veoma škakljivo uspostaviti takvu vladu”. 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj