OBRUŠIO SE NA VELIKE KOMPANIJE KOJE UNIŠTAVAJU AMAZONIJU! Papa odbio zaređivati oženjene svećenike u Amazoniji gdje hronično nedostaje svećenika!

Papa Franjo je u jednoj od najznakovitijih odluka u svojemu papinstvu, danas odbio prijedlog o zaređivanju oženjenih muškaraca u Amazoniji gdje hronično nedostaje svećenika i pozvao svijet da se “pobuni” i “angažira” protiv pretjerane eksploatacije tog područja.

Preporuka koju su latinoamerički biskupi iznijeli prošle godine uznemirila je konzervativce u duboko podijeljenoj Rimokatoličkoj crkvi s 1,3 milijarde članova.

Konzervativni krugovi boje se da bi to moglo voditi promjeni u višestoljetnoj obvezi celibata među svećenicima.

Franjo je taj odgovor dao u Papinskoj postsinodskoj pobudnici o Amazoniji, tri mjeseca nakon što je na biskupskoj sinodi za prijedlog da se u Amazoniji, suočenoj s nedostatkom svećenika, zarede muškarci zrelije dobi, po mogućnosti domoroci, bilo 128 glasova, a protiv 41. 

Papinska pobudnica koristi se da da naputke i ohrabri vjernike, ali ne i da definira kršćansku doktrinu, prenosi Reuters.

U dokumentu na 32 stranice, predstavljenom u srijedu, nije čak ni spomenut prijedlog da se zarede stariji oženjeni đakoni koji su provjereni čelnici udaljenih kršćanskih zajednica i imaju stabilne obitelji.

Konzervativci su se usprotivili toj ideji u strahu da je to sklizak teren koji bi mogao utrti put oženjenom svećenstvu. Radni dokument su označili kao heretički.

Papa je u pobudnici napisao da se moraju pronaći novi načini da se ohrabri više svećenika za odlazak na služenje u udaljene krajeve.

Papa napao velike kompanije koje uništavaju Amazoniju

U odgovoru sinodi održanoj u listopadu papa Franjo je u tekstu naslovljenom Draga Amazonija napisao da “poduzeća, nacionalna i međunarodna, koja uništavaju Amazoniju i ne poštuju pravo autohtonih naroda (…), treba nazvati pravim imenom: nepravda i zločin”.

Treba se “pobuniti” i zatražiti oprost za “sramnu prošlost” zlostavljanja domorodaca, rekao je i za primjer naveo njihove patnje u vrijeme eksploatacije kaučuka u venezuelskom dijelu Amazonije. 

“Pribjegavanje sredstvima koja su daleko od svake etike često je, primjerice kažnjavanje prosvjeda, a što uključuje oduzimanje života autohtonim narodima koji se protive projektima”, rekao je i osudio poduzeća “gladna lake zarade koja otimaju zemljište i privatiziraju čak i pitku vodu”.

Treba “izgraditi mreže solidarnosti i razvoja”, rekao je Papa pozivajući svijet da se angažira, a to uključuje i političke čelnike. 

Crkvu je upozorio da mora budno paziti kad je riječ o donacijama koje prima iz tih područja.

“Zaštita ljudi neodvojiva je od zaštite ekosustava”, rekao je Papa i citirao poruku iz Kolumbije: “Tražimo da prestane iskorištavanje i uništavanje Majke zemlje. Zemlja krvari, multinacionalne tvrtke prerezale su vene našoj Majci Zemlji.”

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj