POSTEPENI BENEFITI! Borel: Zapadnom Balkanu ponuditi verodostojan postupak članstva u EU!

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbjednost Žosep Borel rekao je da Zapadnom Balkanu treba ponuditi kredibilan postupak ulaska u članstvo u EU, te da je potrebno postepeno nagrađivati napredak na putu reformi.

„Ako želimo da Zapadni Balkan uspije na putu reformi i pomirenja moramo da im ponudimo kredibilno pristupanje i postupak pristupa EU davajući im postepene benefite”, rekao je između ostalog Borel u svom autorskom tekstu.

Borel smatra da Evropljani moraju da gledaju na svijet onakav kakav jeste, a ne onakav kakav žele da bude, i predlaže ponovno učenje „jezika moći” i kombinovanje resursa koji će maksimalizovati geopolitičku ulogu EU i njen uticaj.

„Previranja sa kojima se suočavamo danas ukazuju na hitnost da EU pronađe svoj put u svijetu koji sve više karakteriše politika sirove moći. Mi, Evropljani, moramo da prilagodimo svoje mentalne mape sa svijetom kakav jeste, a ne sa svijetom kakav se nadamo da će biti. Ovo je sve geostrateško takmičenje u kome neki lideri nemaju bojazan da upotrijebe snagu, ekonomsku, čak i druge instrumente koji mogu da se iskoriste kao oružje”, naveo je on.

Potrebna je, kaže, Evropa kao vrhunski strateški partner, „kako bismo izbjegli da budemo gubitnici između Kine i SAD-a”.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj