PRIORITETI NOVOG BUDŽETA SAD-a: Više novčanih sredstava za nacionalnu odbranu i nuklearno oružje!

Manje novca za socijalna davanja, više sredstava za nacionalnu odbranu i nuklearno oružje, siže je novog američkog budžeta koji odslikava prioritete šefa Bijele kuće.

Slikovni rezultat za trump new budget

U nacrtu za sljedeću fiskalnu godinu, vlada Donalda Trampa predviđa uštede na brojnim socijalnim programima. Planirani su rezovi kad je riječ o obrazovanju, zaštiti životne sredine, bonovima za hranu, dotacijama za liječenje i smeštaj siromašnih građana i otplatu studentskih kredita. Ove uštede se prelivaju na nacionalnu odbranu – vojsku, policiju, obavještajne agencije i čuvanje granice, uključujući izgradnju zida prema Meksiku, prenosi sajt „Hil”.

U budžetu od 4,8 biliona dolara obezbjeđen je novac i za Svemirske snage, novi rod vojske koji je Tramp nedavno uveo, kao i za program NASA-e za odlazak na Mars.

Potreba za zaduživanjem često se povezuje sa činjenicom da je Tramp prije tri godine smanjio poreze i ostavio državnu kasu bez velike količine novca. Ipak, šef vlade insistira na tome da vodi fiskalno odgovornu politiku i da će uštedeti novac na „rasipničkim” programima, kakve uglavnom vidi u Agenciji za zaštitu životne sredine, pa namjerava da joj primanja skreše za četvrtinu.

S obzirom na to da Demokratska stranka ima većinu u Predstavničkom domu, Trampov nacrt nema šanse da u Kongresu bude usvojen u cjelini. To znači da će predsjednik i njegovi politički protivnici pregovarati o kompromisu i da će prvi čovjek administracije morati da se odrekne pojedinih ušteda. Sudeći prema ranijim iskustvima, demokrate će tražiti da Tramp, na primjer, ne dira u dotacije zdravstvenom sistemu ili da ne ukida bonova za hranu, ali će se saglasiti sa povišicama za nacionalnu bezbjednost.

Budžet je usaglašen sa Trampovom odbrambenom doktrinom, koja naglašava trku u naoružanju sa Rusijom i Kinom i značaj nuklearnog arsenala. Predviđen je novac za razvoj kako konvencionalnog oružja, tako i atomskog, a poimence se pominje potreba za stvaranjem dvije nove vrste bojevih glava, novih projektila i hipersoničnog oružja. Prema „NYT”, proći će deset godina prije nego što Amerika bude počela da proizvodi ovo oružje i to će se desiti za vrijeme nekog drugog predsjednika, ali je suština priče da Vašington već sad šalje poruku da ozbiljno shvata trku u naoružanju.

Sporazum SAD i Rusije o neširenju nuklearnog naoružanja „Novi Start” ističe sljedeće godine, ali Tramp ne želi da produži ovaj sporazum dok se budućim sličnim dogovorima ne pridruži i Kina. Kako je objasnio šef Bijele kuće u ponedeljak, Vašington mora da razvija nuklearno oružje jer to rade i Moskva i Peking, pa će SAD napraviti najmoćnije nuklearno oružje ako tri zemlje ne postignu sporazum.

„Rusija i Kina žele da sa nama pregovaraju da bismo zaustavili bezumno trošenje milijardi i milijardi dolara na nuklearno oružje. Međutim, dok ne budemo imali takav sporazum, jedino što mogu da učinim jeste da stvorim najmoćnije nuklearne snage na svijetu”, rekao je Tramp.

Dodao je i da su Americi potrebne „superbrze rakete” jer ih Rusija već ima i aludirao da je Moskva došla do njih zahvaljujući administraciji Baraka Obame, koja je navodno imala tehnologiju, ali nije htjela da proizvodi ovo oružje.

Obama i tadašnji ruski predsjednik Dmitrij Medvedev potpisali su „Novi Start” 2010, koji je počeo da se primjenjuju godinu dana kasnije sa rokom važenja deset godina i mogućnošću da se produži na još pet. Dvije zemlje su se tada usaglasile da smanje broj raspoređenih nuklearnih bojevih glava na 1.550, a broj interkontinentalnih balističkih raketa na 700. Tramp je prošle godine izveo Ameriku i iz Sporazuma o nuklearnim snagama srednjeg dometa, koji je prije više od 30 godina zabranio proizvodnju, razmještanje i gomilanje nuklearnih i konvencionalnih, balističkih i krstarećih raketa koje se lansiraju sa kopna i imaju domet od 500 do 5.500 kilometara.

Dok je vlada sa Crvenog trga zainteresovana za produženje sporazuma, Kina ističe da ne vidi zašto bi se pridruživala kad je njen arsenal petostruko manji od ruskog i američkog.

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj