RASTE PRITISAK NA IZRAEL: UN objavio listu kompanija koje posluju u ilegalnim jevrejskim naseljima

Ujedinjene nacije (UN) objavile su listu izraelskih i međunarodnih firmi koje posluju u ilegalnim jevrejskim naseljima na okupiranoj Zapadnoj obali.

"Izvještaj UN-a o izraelskim naseljima je pobjeda međunarodnog prava"

U novom izvještaju koji je objavio Visoki komesarijat UN-a za ljudska prava, je popis 112 kompanija, od kojih su 94 iz Izraela, a 18 iz drugih zemalja.

Napominje se da lista uključuje komercijalna preduzeća koja obavljaju određene aktivnosti u ilegalnim jevrejskim naseljima na okupiranoj palestinskoj teritoriji.

Među međunarodnim kompanijama su i svjetski poznate kompanije “Airbnb Inc”, “Expedia Group Inc”, “Motorola Solutions Inc”, “TripAdvisor Inc”, “General Mills Inc” i “Booking Holdings Inc”.

Na listi su “Booking.com”, “Kardan NV”, “Altice Europe NV” i “Tahal Group International” iz Holandije, zatim “JC Bamford Excavators Ltd”, “Opodo Ltd” i “Greenkote PLC” iz Velike Britanije, “Egis Rail”, “Egis SA” i “Alstom SA” iz Francuske, “eDreams ODIGEO SA” iz Luksemburga i “Indorama Ventures PCL” sa Tajlanda.

Svjesna sam da je ovo pitanje veoma kontroverzno i dalje će biti“, napisano je u izvještaju visoke komesarke UN-a za ljudska prava Michelle Bachelet.

Netanyahu osudio izvještaj UN-a o poslovnim vezama jevrejskih naselja

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu u srijedu je osudio dugo odgađani izvještaj UN-a u kome se navode kompanije koje imaju poslovne veze s izraelskim naseljima na okupiranoj Zapadnoj obali.

”Vijeće UN-a za ljudska prava pristrasno je i neutjecajno tijelo. Umjesto da se bavi ljudskim pravima, to tijelo pokušava da ocrni izraelsko ime. Mi odbacujemo svaki takav pokušaj na najoštriji mogući način i s gnušanjem”, navodi Netanyahu u izjavi za javnost, prenosi Reuters.

“Izvještaj UN-a o izraelskim naseljima je pobjeda međunarodnog prava”

Palestinski ministar vanjskih poslova Riyad al-Maliki pozdravio je objavu izvještaja Vijeća UN-a za ljudska prava o poslovnim vezama izraelskih naselja.

Maliki je također zatražio od država članica UN-a i Vijeća za ljudska prava da „objave preporuke i instrukcije tim kompanijama da odmah prekinu saradnju s naseljima“.

“Objava liste kompanija i strana koje djeluju u naseljima predstavlja pobjedu međunarodnog prava”, navodi Maliki u izjavi za javnost koju je objavio njegov ured.

Vijeće UN-a za ljudska prava u srijedu je saopćilo da je identifikovalo 112 poslovnih entiteta za koje postoje razumne osnove za zaključiti da imaju veze s izraelskim naseljima na Zapadnoj obali – 94 sa sjedištem u Izraelu i 18 u šest drugih država.

“Iako se naselja kao takva smatraju nelegalnim po međunarodnom pravu, izvještaj ne dovodi u pitanje zakonsku karakterizaciju tih aktivnosti, niti angažmana poslovnih entiteta u njima”, izjavila je visoka povjerenica UN-a za ljudska prava Michelle Bachelet, prenosi Reuters.

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj