ZAPOČEO VELIKI PREUSTROJ AMERIČKIH SNAGA U AFRICI! Pentagon želi bolje odgovoriti na rusku i kinesku prijetnju američkoj premoći u svijetu

Pentagon je u srijedu izvijestio o prvom preustroju svojih snaga u Africi u okviru kojega će vratiti u zemlju borbenu postrojbu koju će zamijeniti “instruktori” zaduženi za obuku afričkih kolega.

CAMP LEMONNIER, Djibouti (Aug. 5, 2015) U.S. Marines with India Company, Battalion Landing Team 3rd Battalion, 1st Marine Regiment, 15th Marine Expeditionary Unit, perform pull-ups during a team-building physical training session. Elements of the 15th MEU are ashore in Djibouti for sustainment training to maintain and enhance the skills they developed during their pre-deployment training period. The 15th MEU is currently deployed in support of maritime security operations and theater security cooperation efforts in the U.S. 5th Fleet area of operations. (U.S. Marine Corps photo by Sgt. Jamean Berry/Released), Image: 389349721, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: AB Forces News Collection / Alamy / Alamy / Profimedia

Ministar obrane Mark Esper “naredio je raspoređivanje 1. brigade za pomoć sigurnosnim snagama (SFAB) kopnene vojske na kontinentu radi izvršavanja zadaća obuke, savjetovanja i pomaganja u afričkim zemljama koje su u središtu američkog interesa”, rekla je u priopćenju glasnogovornica Pentagona Alyssa Farah.

Njihov dolazak, koji treba pridonijeti “uspješnijem natjecanju s Kinom i s Rusijom” u Africi, omogućit će američkoj vojsci da borbene postrojbe 101. zračno-desantne divizije vrati u bazu Fort Campell, u Kentuckyju, na jugu SAD-a, dodala je.

Po riječima čelnika Pentagona koji je htio ostati anoniman, ova zamjena koja je planirana u idućim tjednima, ne znači da će se smanjiti broj američkih vojnika na terenu jer će 800 “instruktora” zamijeniti gotovo isti broj vojnika koji se vraćaju kući.

SAD želi smanjiti svoje protudžihadističke operacije u svijetu kako bi bolje mogao odgovoriti na, kako smatra, rusku i kinesku prijetnju svojoj vojnoj premoći u svijetu.

Ali istodobno ne želi u Africi ostaviti prostora Moskvi i Pekingu koji žele ojačati svoj utjecaj na kontinentu, istaknuo je u srijedu glavni zapovjednik američkih kopnenih snaga u Africi, general Roger Cloutier.

“(Afričkim) Partnerima nosim poruku da ne odlazimo”, istaknuo je general Cloutier na telekonferenciji u Pentagonu. “I dalje smo angažirani”.

Oko 6.000 američkih vojnika trenutačno je raspoređeno u Africi, 800 ih je u zapadnoj Africi gdje sudjeluju u francuskoj protudžihadističkoj operaciji u Sahelu a 500 u Somaliji gdje se bore s pobunjenicima skupine Al Šebab, povezanih s Al Kaidom, navodi se u nedavnom prvom javnom izvješću iz ureda glavnog inspektora Pentagona.

Najveća američka baza u Africi je Camp Lemonnier u Džibutiju, gdje su stacionirane 3.000 američkih vojnika.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj