ZAVRŠEN SASTANAK U ISTOČNOM SARAJEVU! SNSD i HDZ zajedno za novi Izborni zakon i Zakon o Ustavnom sudu BiH bez stranih sudija!

U sjedištu institucija bh. entiteta Republike Srpske u Istočnom Sarajevu završen je sastanak delegacija SNSD-a i HDZ-a BiH, koje su predvodili stranački lideri Milorad Dodik i Dragan Čović.

Lider SNSD-a Milorad Dodik kazao je da Bošnjaci prave opstrukciju kada je u pitanju formiranje Vijeća ministara BiH I imenovanje Mlađena Božovića za ministra za ljudska prava BiH.

Kada je u pitanju Izborni zakon Dodik je naglasio da će zajedno sa HDZ-om predati u proceduru prijedlog Izbornog zakona, kao i prijedlog Zakona o Ustavnom sudu BiH bez stranih sudija, javlja BHRT.

Odlučni smo da odbranimo koncept konstitutivnosti, rekao je Dodik.

Stranci iz Ustavnog sudu su doveli BiH u bezizlazno stanje.

Dodik je naglasio kako traže trećeg partnera, nekoga od Bošnjaka, za sastanak o ovim pitanjima ali bez prisustva stranaca.

Imamo situaciju u kojoj je BiH dovedena. U poziciju da mora sama odlučiti kuda će i gdje. Postoji spremnost da razgovaramo.

Lider HDZ-a Dragan Čović kazao je da se nalazimo u teškoj situaciji, postoji problematika oko funkcionisanja institucija u BiH.

Čović je upoznao Dodika oko aktivnosti vezanih za Izborni zakon i izborima u Mostaru.

Lider HDZ.a najavio je kako će sjesti sa Bakirom Izetbegovićem i Fahrudinom Radončićem, liderima SBB-a i SDA, te razgovarati i pokušati riješiti nesuglasice.

Čović je najavio kako očekuje i dosta sastanaka sa predstavnicima međunarodnih institucija, a pitanje ustavnog suda BiH trebalo se riješitii ranije, kazao je on.

Uz Dodika, u delegaciji SNSD-a su potpredsjednici stranke Željka Cvijanović, Nebojša Radmanović i Nikola Špirić, te članovi Glavnog odbora SNSD-a Zoran Tegeltija i Slavko Mitrović.

Delegaciju HDZ-a BiH, uz Čovića, čine funkcioneri ove stranke Borjana Krišto, Vjekoslav Bevanda, Marinko Čavara i Josip Jerkovi

Uoči ovog sastanka, a koji je uslijedio nakon najave predstavnika Republike Srpske odluku da će obustaviti rad u odlučivanju po bilo kojem pitanju iz nadležnosti organa BiH do usvajanja novog zakona o Ustavnom sudu BiH, već je bilo komentara.

Čović: U BiH će se normalizovati sve kada zaživimo kao suveren prostor

Čović smatra da će se stvari u BiH normalizovati kada zaživimo kao suveren prostor, bez uplitanja.

“Najbitniji je konsenzus oko svih pitanja, a ne da se ne zna ko koje pitanje rješava sa pojedinačnim istupima. Tu je naravno i pitanje legitimnog predstavljanja tri naroda”, dodao je.

Odgovarajući na pitanje da li je zadovoljan radom Ustavnog suda BiH Čović je kazao da ne može biti zadovoljan.

“Kako biti zadovoljni kada nemate legitimne predstavnike, kada su danas u Predsjedništvu dva bošnjačka predstavnika. Naravno da ne možete biti zadovoljni. Kako biti zadovoljan kada taj drugi bošnjački član dođe i smjeni sve ambasadore koji su poslani u svijet mjesec dana ranije. Ali na nama je da sukladnu Ustavu sa partnerima to otklonimo”, zaključio je.

Podsjetio je da je HDZ prije 4-5 godina sa SNSD-om kazao da će uspostaviti ekspertni tim koji bi pronašao rješenje kako načiniti zakon koji definira zakon Ustavnog suda BiH koji bi bio u duhu sa Ustavom BiH.

“Mislim da je to jedno od pitanja koje je trebalo davno riješiti, bar što se tiče HDZ-a”, poručio je. 

Dodik o ‘zajedničkim vrijednostima’ SNSD-a i HDZ-a

Predsjednik SDNS-a i član Predsjedništva Bosne i Hercegovine kazao je da HDZ i njegova partija već duže vrijeme djeluju kroz iste vrijednosti.

“Treba doći do rekonsturkcije Izbornog zakona u dijelu da konstitutivni narodi moraju biti legitimni birači svoje vlasti i mi ćemo predati prijedlog tog zakona. Također predat ćemo prijedlog kako se riješiti stranih sudija u Sudu BiH”, rekao je Dodik dodavši da u srijedu najavljena blokada odlučivanja u institucijama BiH podrazumijeva blokadu odlučivanja o bilo čemu “dok se ove dvije tačke ne riješe”.

Dodik smatra kako je sve što je radila Međunarodna zajednica, odnosno Zapad, u BiH išlo ka urušavanju konstitutivnosti naroda i da se išlo ide ka građanskoj državi koju, tvrdi on, Bošnjaci zloupotrebljavaju.

“Ove dvije partije brane koncept konstitutivnosti. To je demokratski i civilizacijski koncept. Ja vjerujem da BiH u bezizlaznoj situaciji i sada govorim o političkim uvjerenjima. MZ ima određenu snagu, ali ona će morati objasniti zašto podilazi bošnjačkom konceptu i ideji unitarne države.

Dodik je kazao kako HDZ i SNSD traži novi razgovor o BiH s partnerima na “trećoj strani” bez uplitanja stranaca.

“Ovo je politički interes Bošnjaka – da privoli Hrvate i Srbe na BiH, a ne da ih čini nezadovoljnima. Bošnjaci su najveći narod i kao takvi morali bi da vode računa o položaju Hrvata, pa i Srba u BiH. BiH sada mora odluči kuda će i šta će”, rekao je predsjednik SDNS-a.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj