NA OTVARANJU KONFERENCIJE U MINHENU! Njemački predsjednik optužio Rusiju, Kinu, ali i aktuelnu administraciju SAD-a, za ‘mračna vremena’ u međunarodnoj politici!

Njemački predsjednik Frank-Walter Steinmeier poručio je da međunarodna politika ulazi u “mračno doba”, za što su odgovorne svjetske sile – Sjedinjene Američke Države, Rusija i Kina.

Slikovni rezultat za STEINMEIER IN munchen security conference

“Danas svjedočimo sve destruktivnijoj dinamici u svjetskoj politici. Godinu za godinom udaljavamo se od cilja, međunarodne saradnje radi mira u svijetu”, rekao je on otvarajući sigurnosnu konferenciju u Minhenu, prenosi Hina.

“Povratak nacionalnim interesima vodi nas u slijepu ulicu, u mračna vremena”, istaknuo je Steinmeier pred svjetskim čelnicima okupljenima u glavnom gradu Bavarske.

Za nesigurnost i nepovjerenje u svijetu optužio je Rusiju i Kinu, ali i saveznika – Sjedinjene Američke Države.

“Naš najbliži saveznik SAD pod sadašnjom administracijom odbacuje ideju međunarodne zajednice”, kazao je Steinmeier.

“Ponovo velika, čak i nauštrb susjeda i partnera”, istaknuo je Steinmeier, aludirajući na glavnu ideju američkog predsjednika Donalda Trampa “Učinimo Ameriku ponov  velikom”.

‘Vojna sila i političko oruđe’

Za Rusiju je rekao da je “vojnu silu i promjenu granica u Evropi ponovno učinila političkim oruđem”, a Kinu je kritizirao jer “međunarodno pravo uzima selektivno, kada to koristi njenim interesima”.

Ishod je “rastuće nepovjerenje, veće naoružavanje, manje sigurnosti, sve do nove utrke u nuklearnom naoružanju”, upozorio je njemački predsjednik.

Kao odgovor na ponašanje svjetskih sila, Berlin je spreman preuzeti važniju ulogu u međunarodnoj zajednici, ističe Steinmeier.

“Njemačka bi trebala povećati vojni budžet kako bi pridonijela evropskoj sigurnosti i sačuvati savezništvo s SAD-om, imajući na umu da se američki interesi sa Evrope prebacuju na Aziju”, rekao je Steinmeir.

Govoreći o evropskoj politici prema Rusiji, kaže da se ona ne bi smjela “ograničiti samo na osude i sankcije”, a da u odnosima s Kinom “treba naći ravnotežu između saradnje i natjecanja”.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj