TURSKA ŠALJE POJAČANJA! Sirijska vojska napreduje na sjeverozapadu države: Ponovo kontroliše vojnu bazu koju je izgubila prije više od sedam godina!

Snage državne vojske, Sirijske arapske armije, napredovale su u petak na sjeverozapadu države u sukobu s oružanim grupama i pobunjenicima, oslobodivši vojnu bazu koju su izgubile prije više od sedam godina, objavile su nevladine organizacije, prenosi AFP.

Slikovni rezultat za saa idlib advance 14.2.

Oružane grupe zauzele su 2012. više od polovine pokrajine Idlib i rubne sektore u pokrajinama Halep, Hama i Latakija. Razne pobunjeničke grupe također su prisutne u tom području, koje je posljednje veliko uporište gdje SAA još nema kontrolu u toj ratom zahvaćenoj zemlji, podsjeća Hina.

Sredinom decembra 2019. snage Bashara al-Assada pokrenule su ofanzivu na Idlib uz pomoć saveznika Rusije. Nakon “žestoke borbe” protiv oružanih grupa i pobunjenika, snage Vlade iz Damaska u petak u zoru oslobodile su bazu 46, koja je 12 kilometara zapadno od Halepa, objavila je Sirijska opservatorija za ljudska prava (SOHR).

U toj bazi bile su turske snage, ali se u četvrtak nisu bile povukle iz nje, navodi isti izvor.

Turska pojačanja

Turska, koja graniči sa Sirijom, a podržava pobunjeničke grupe, drži jedinice na sjeverozapadu Sirije i ovih dana onamo je poslala pojačanje.

Damask želi tom ofanzivom uspostaviti “sigurnosni prsten” oko autoputa koji povezuje Halep s prijestonicom Sirije i koji su vlasti početkom sedmice preuzele u cjelini, istakao je direktor nevladine organizacije Rami Abdel Rahman.

Od decembra je više od 800.000 ljudi raseljeno zbog sukoba u toj pokrajini, objavio je UN, dok SOHR navodi da je više od 350 civila poginulo od sredine tog mjeseca. U ratu u Siriji, koji je počeo u martu 2011., poginulo je više od 380.000 ljudi, podsjećaju agencije.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj