ELITNE ŠKOLE NISU PRIJAVILE STOTINE MILIONA DOLARA! ‘Harvard’ i ‘Yale’ pod istragom zbog stranih donacija

Američka vlada pokrenula je istragu na univerzitetima Harvard i Jejl zbog sumnje da su primili neprijavljena sredstva iz stranih zemalja, uključujući Saudijsku Arabiju i Kinu.

Slikovni rezultat za Harvard yale investigation donation

Ministarstvo obrazovanja saopštilo je da ove elitne škole nisu u potpunosti prijavile stotine miliona dolara u stranim poklonima i ugovorima.

Harvard i Jejl su za BBC naveli da “pripremaju odgovore za vladu“.

Istraga je pokrenuta uslijed pokušaja da se smanje strane investicije akademskim institucijama.

Prema zakonu Sjedinjenih Država, univerziteti su obavezni da prijave sve poklone i ugovore iz stranih izvora čija vrijednost premašuje 250.000 dolara.

Do jula, ministarstvo obrazovanja je objavilo da je otkriveno oko 6,6 milijardi dolara neprijavljenih donacija iz zemalja među kojima su Katar, Kina, Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati, ali sada je navedeno da postoji mogućnost da je ta cifra “znatno potcijenjena”.

Zvaničnici su prethodno opisali strane investicije u američke univerzitete kao “crnu rupu” i upozorili da uz tolike količine novca mogu da se pojave i neki uslovi.

“Radi se o transparentnosti. Ako koledži i univerziteti primaju inostrani novac i poklone, onda njihovi studenti, donatori i poreski obveznici zaslužuju da znaju kolike su sume u pitanju i od koga dolaze. Nažalost, što više kopamo, nailazimo na sve više onih koji ne prijavljuju sve ili ne prijavljuju uopšte”, rekla je ministarka obrazovanja Betsi DeVos.

Ministarstvo obrazovanja je saopštilo da Jejl nije prijavio nikakva strana ulaganja tokom protekle četiri godine, te da se sumnja da je prikriveno najmanje 375 miliona dolara u stranim poklonima i ugovorima.

Ministarstvo je navelo i da postoji sumnja da u Harvardu ne postoji “odgovarajuća institucionalna kontrola nad stranim novcem” i da ni ovaj univerzitet nije u potpunosti prijavio sve strane poklone i ugovore.

Početkom ovog mjeseca, šef odjeljenja za hemiju na Harvardu i dva kineska istraživača su optuženi da su davali lažne izjave o povezanosti sa kineskom vladom.

U pismima upućenim univerzitetima Ajvi lige, ministarstvo obrazovanja je zatražilo da oni navedu imena i adrese stranih izvora koji su povezani sa ugovorima i poklonima, kao i aktivnosti koje su podržane tim finansijama od avgusta 2013. godine.

Od Harvarda je zatraženo da otkrije podatke koji uključuju vlade Kine, Katara, Rusije, Saudijske Arabije i Irana, kao i kompanije među kojima je kineski tehnološki gigant Huavej.

Zvaničnici su od Jejla zatražili da otkrije slične informacije o stranim investicijama.

U Jejlu nisu komentarisali navode da univerzitet nije prijavio 375 miliona dolara u stranim poklonima i ugovorima, ali je za BBC rečeno da spremaju odgovor na vladino pismo, isto kao i Harvard.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj