(VIDEO) BALADA IZ 1966. GODINE: ‘Kad čovjek voli ženu’

Na današnji dan 1966. godine je Percy Sledge snimio čuvenu baladu ”When a Man Loves a Woman”, najuspješniji i najslavniji broj u svojoj karijeri. Pjesma je istog trena postala hit i ubrzo je dospjela na vrh mnogih top-lista.

Percy Sledge je improvizirao tekst tijekom nekoliko snimanja, bez ikakvih priprema. Rekao je da je on tvorac melodije za “When A Man Loves A Woman”, ali da je prava za tu pjesmu prenio na svoje prijatelje glazbenike – Calvina Lewisa i Andrewja Wrighta, jer ‘nisam znao bolje’. “Imao sam melodiju u glavi, pa sam im dao tu pjesmu”, rekao je Sledge i dodao da su oni onda napisali tekst i dovršili melodiju.

On kasnije nije doveo u pitanje sporazum sa Lewisom i Wrightom rekavši: “Osjećao sam da ako je Bog htio da im dam pjesmu, neću ništa mijenjati po tom pitanju. Zadovoljan sam onim što sam napisao, ali sam svojoj djeci uskratio mnogo toga, jer sam to dao nekom drugom – jednostavno nisam razmišljao”.

Prije muzičke karijere Sledge je radio na poljima pamuka na sjeverozapadu Alabame, a ranih 1960-ih zaposlio se kao medicinski tehničar u bolnici. Jedan pacijent ga je čuo kako pjevuši dok je radio i preporučio ga je muzičkom producentu Quinu Ivyju.  “Kada sam ušao u studio, tresao sam se kao prut. Bio sam prestravljen”, rekao je Sledge i dodao da je to bila “ista melodija koju je pjevao na poljima, kriknuo je i pustio da mu se vrati kao eho”.

Ideju za tekst dala mu je ljubavna veza s njegovom dugogodišnjom djevojkom Lizz King, koja ga je napustila i otišla u Los Angeles kako bi se pokušala baviti manekenstvom: “Ja nisam imao novaca da idem za njom, tako da je nisam nikako mogao zadržati.”

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj