Korona virus u Kini odnio 1868 života, više od 72.000 zaraženih

Broj preminulih uslijed širenja korona virusa u Kini u utorak iznosi najmanje 1.868, sa 93 smrtna slučaja prijavljena iz centra širenja bolesti, provincije Hubei, te s još pet iz ostalih dijelova države, objavila je državna zdravstvena komisija.

Objavljeno je i kako je Liu Zhiming, direktor bolnice Wuhan Wuchang, također preminuo u utorak, prenose Al Jazeera English i agencije.

Kineske vlasti navode kako je širom države zabilježeno još 1.886 novih oboljenja, najviše u Hubeiju, pa broj oboljelih u ovoj državi iznosi najmanje 72.436.

S druge strane, informativni portal iz Pekinga Caixin objavio je kako je više od 3.000 zdravstvenih radnika već inficirano korona virusom.

WHO: Bez pretjerivanja

To je skoro dvostruko više od broja koji je objavila državna administracija.

Iz Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) su upozorili da se globalno ne pretjeruje zbog epidemije.

“Treba poduzimati mjere koje su proporcionalne sa situacijom”, kazao je novinarima čelnik WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Iz WHO-a dodaju kako, prema kineskim podacima, 80 posto pacijenata ima blaže simptome bolesti i oporavit će se, 14 posto ih doživi teže komplikacije, kao što je upala pluća, pet posto ih je u kritičnom stanju, dok dva posto oboljelih premine.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj