NAKON DVOSEDMIČNOG PREKIDA: Ponovo zajedničke patrole turskih i ruskih snaga u Siriji

Turska je ponovno krenula u zajedničke ophodnje s ruskom vojskom u sjeveroistočnoj Siriji, nakon dvosedmičnog prekida, priopćila je Rusija u ponedjeljak kasno navečer, dok ofanziva sirijske vojske u regiji Idliba nastavlja zatezati odnose između Moskve i Ankare.

Slikovni rezultat za turske i ruske patrole u idlibu globalcir.com

Turska i Rusija imaju zajedničke ophodnje na sirijskom teritoriju nedaleko od turske granice od oktobra, prenosi Hina. Međutim, turske snage nisu se pojavile od 3. februara, izvijestila je agencija Interfax, pozivajući se na dužnosnika ruskog Ministarstva odbrane.

Turski vojni izvor rekao je 7. februara da su zajedničke ophodnje Ankare i Moskve odgođene zbog vremenskih uvjeta. Taj prekid došao je baš u vrijeme napetosti između dviju zemalja oko Idliba.

Moskva je prošle sedmice optužila Tursku za nepoštivanje sporazuma koje je postigla s Rusijom o sirijskom devetogodišnjem ratu te za neuspjeh u obuzdavanju pobunjenika u Idlibu, koji, kako je rekla, napadaju sirijske i ruske snage.

Sirijske snage, koje uživaju rusku potporu, pokrenule su ofanzivu na posljednje utočište pobunjenika u Idlibu, nedaleko od turske granice, što je nagnalo na bijeg hiljade civila.

Tursko izaslanstvo boravi u utorak na razgovorima u Moskvi, dok dvije zemlje pokušavaju pomiriti svoje razlike glede Idliba.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj