“OVO NIJE BREXIT ZA KOJI SAM GLASAO”: Britanci iskusili kako izgleda kada nisu dio EU!

Balkanci su navikli na vađenje viza, međunarodnih vozačkih dozvola, putnih osiguranja, visoke cijene rominga, kao i čekanja u redovima na aerodromima, gledajući kako putnici iz EU nonšalantno prolaze rampe na kojima izgleda kao da nikad nema gužve. Ali, sada će se ova situacija promijenila za stanovnike ostrvske države koja je nedavno izašla iz Evropske unije.

Slikovni rezultat za britain passengers in problems entering eu

Da će se Britanci naći u istom “čamcu” kao i dobar dio balkanskih naroda, najbolje pokazuje “tvit” jednog Britanca sa aerodroma “Shiphol” u Amsterdamu, koji je postao viralan nakon što je ovaj iznio svoju frustraciju što je čekao sat vremena u redu za imigrante kako bi ušao u Holandiju.

– Ovo nije Brexit za koji sam glasao – napisao je u postu Kolin Brauning.

– Apsolutno odvratna usluga na aerodromu Shiphol. Već 55 minuta stojimo u redu za imigrante.

Velika Britanija napustila je zvanično Evropsku uniju 31. januara, skoro četiri godine nakon što je izglasan Brexit u junu 2016. Ostrvska država je trenutno u tranzicionom periodu koji će trajati do 31. decembra, pa Britanci i dalje mogu da koriste pogodnosti za stanovnike EU.

Još ništa nisi vidio

Mnogi korisnici “Tvitera” reagovali su na Kolinov post, koji je privukao više od 17.000 reakcija, prenio je “Newsweek”.

U stvari da, to je tačno ono za šta si glasao. To se zove sloboda kretanja s razlogom, a ti si glasao da to okončaš. Na kraju krajeva, znali ste za šta glasate”, reagovao je jedan od njih.

Oglasio se i pisac komedija Džejms Felton.

Nisam mislio da će napuštanje EU značiti da ćemo biti van EU”, našalio se Felton.

Šta će ukidanje slobode kretanja u EU značiti za Britance zavisi od budućeg sporazuma dve strane
Šta će ukidanje slobode kretanja u EU značiti za Britance zavisi od budućeg sporazuma dvije strane

Norveški novinar Morten Overbaj ukazao je na ironiju Kolinovog “tvita”, jer su pristalice Brexita glasale protiv slobode kretanja, a sada su šokirane što ne mogu da se kreću slobodno kao do sada. Jedna korisnica je upitala Kolina šta je mislio da će se dogoditi kad je glasao za Brexit.

“Ljudi su glasali za izlazak bez razmišljanja o posljedicama svojih poteza”, napisala je ona.

Drugi korisnik je naveo da Amsterdam, s obzirom da nije dio Velike Britanije, sam odlučuje kako će upravljati ljudima koji dolaze u Holandiju.

To se zove suverenitet. Možda si čuo za to”, dodao je on, dok je još jedan korisnik uporedio EU sa članstvom u klubu: “Kad jednom odeš, ne možeš očekivati iste olakšice”.

Ostali su navodili da je Kolin bio u pogrešnom redu, jer je Britanija u tranzicionom periodu i može da koristi pogodnosti na carini do decembra, dok su drugi upozorili da treba sačekati kraj godine.

“Još ništa nisi vidio”, napisala je jedna korisnica.

Kako će Britanci putovati nakon Brexita?

Kašnjenja i gužve na aerodromima će možda postati redovna stvar
Kašnjenja i gužve na aerodromima će možda postati redovna stvar

Ovakva upozorenja otvaraju brojna pitanja na temu putovanja britanskih državljana na Stari kontinent i sa kakvim će se situacijama oni suočavati jednom kad prođe tranzicioni period. Tada se Britanci nadaju novom trgovinskom ugovoru, bezbjednosnim aranžmanima i imigracionim zakonima, koji bi trebalo da se donesu po isteku tranzicije. Izlazak iz EU bez dogovora, takozvani “tvrdi Brexit”, najgori je scenario koji otvara mogućnost nestašica hrane i lijekova, kao i duge redove na granicama. Kako podsjeća CNN, Evropski parlament je u aprilu 2019. potvrdio da je sa Britanijom dogovoreno da njeni građani putuju bez viza u kraće posjete (90 dana) u okviru Šengen zone koja pokriva većinu Zapadne Evrope.

– Tranzicioni period, koji je nastupio 1. febrauara, znači da će putovanja između Britanije i EU ostati identična do 31. decembra 2020. Britanci mogu nastaviti da putuju u EU isto kao i do sada. Neće im trebati vize u pasošu niti dokaz o povratnoj karti – ističe Tom Dženkins, izvršni direktor Udruženja evropskog turizma.

Postoje planovi da Britanija postane deo sistema ETIAS
Postoje planovi da Britanija postane dio sistema ETIAS

Međutim, kako je ranije prenio “Guardian” Britanija i EU će stupiti u zakonske pregovore o svom budućem odnosu 3. marta, pa još nije poznato kako će se tretirati putnici u 2021. Britanska ministarka unutrašnjih poslova Priti Patel kaže da će se, šta god da se desi, sloboda kretanja i mogućnost rada u Britaniji bez vize za građane EU – okončati. Postoje planovi za Britaniju da bude dio novog Evropskog sistema za informacije o putovanjima i ovlašćenje (ETIAS) od sljedeće godine. Ovo bi omogućilo Britancima da putuju u Šengen zonu bez viza, ali moraju da plate sedam eura. Odluka je, međutim, na britanskom parlamentu koji treba da uvjeri Evropljane da mogu putovati bez vize u Britaniju koristeći se sličnim, elektronskim sistemom.

CNN ukazuje da je mogućnost da Britanija i EU ne sklope dogovor do kraja godine realna, što bi okončalo putovanja bez ikakvih poteškoća preko Lamanša. Čak i da dođe do dogovora, tu je opcija da će putnici morati da koriste različite redove po dolasku na aerodrome ili trajektne terminale, sa dodatnim provjerama. To bi moglo da uzrokuje velika kašnjenja, posebno na već zakrčenim aerodromima poput londonskog “Hitroua”, ili krcatim lukama kao što su Dover i Kale u Francuskoj.

– Vlada treba da razjasni kako se sporazumi finaliziraju, da proces ulaska u EU od kraja decembra neće dovesti do dugih redova što će odvratiti putnike – ističe Keli Kuk, direktorka najvećeg nezavisnog britanskog putničkog konzorcijuma “Advantage Travel Partnership ”.

Vozačima će od sledeće godine verovatno trebati nalepnica sa oznakom države
Vozačima će od sljedeće godine vjerovatno trebati naljepnica sa oznakom države

Dozvole, osiguranja, roming

Britanska vlada je već navela da će onima koji putuju iz Britanije u EU možda trebati Međunarodna vozačka dozvola, dok ostala neophodna dokumenta zavise od države u koju se ide, prenosi Blic.

Vozačima će možda trebati i posebna “zelena karta” od osiguranja i naljepnica “GB” na vozilu. Evropska zdravstvena polisa osiguranja trenutno garantuje putnicima pristup besplatnoj medicinskoj usluzi, što će važiti tokom tranzicije, ali to možda neće biti slučaj od januara sljedeće godine. Moguće je i da će se vratiti visoke cijene rominga za mobilnu telefoniju u okviru EU, koje su izbačene iz zakona sporazumima iz 2017. Džejms Lin iz agencije za putničko osiguranje “Karensi” kaže da će se povećane cijene rominga vjerovatno vratiti.

– Savetujemo putnicima da to dobro provjere sa svojim provajderima kako bi izbjegli neočekivane velike račune – ističe Lin.

Britanska vlada je na svom sajtu upozorila da će nakon Brexita isteći garancija besplatnog rominga širom EU, Islanda, Lihtenštajna i Norveške.

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj