TRAMP SE OBRUŠIO NA SANDERSA I DEMOKRATSKI SOCIJALIZAM! Uslijedio je odgovor: ‘Nije Tramp protiv socijalizma – on vjeruje u korporativni socijalizam za moćne i bogate, a ja vjerujem u demokratski socijalizam koji donosi dobrobit radničkim porodicama’

Širom Sjedinjenih Američkih država održavaju se predizbori tokom kojih su se jasno izdvojili glavni favoriti za predsjedničke kandidate. Republikanci nemaju mnogo dvojbi, njihov favorit je i aktuelni predsjednik SAD-a Donald Tramp. Sa druge strane, u taboru demokrata već sada se može kazati kako je Bernie Sanders glavni favorit za predsjedničku nominaciju.

donald-trump-bernie-sanders-debate

Shvatajući da će se na predsjedničkim izborima ove godine najvjerovatnije sučeliti sa Bernijem Sandersom, Donald Tramp ništa ne prepušta slučaju te ga redovno spominje na svojim predizbornim skupovima kao ‘komunistu’ ili ‘radikalnog socijalistu’.

Ovo je zaista nevjerovatno vrijeme za Ameriku. Imamo najbolju ekonomiju do sada. Ponosno možemo kazati da se nalazimo na vrhuncu američkog velikog ‘comeback-a’. Naža zemlja je danas snažnija nego ikada ranije. Sada ćemo preuzeti Predstavnički dom, nastavit ćemo da držimo Senat i zadržat ćemo Bijelu kuću“, energično je govorio Donald Tramp u New Hempshiru.

Uz vašu pomoć 3. novembra, pobijedit ćemo radikalnog socijalistu iz demokrata, i vratit ćemo moć vama, američkom narodu”, poručio je Tramp, naglasivši “da najbolje tek dolazi”.

Sanders: Tramp voli socijalizam, ali korporativni, koji radi za njega i njegove milijardere!

Naravno, u svom predizbornom pohodu ni Bernie Sanders nije štedio Trampa niti korporativnu elitu koju smatra odgovornom za većinu problema radničke klase u SAD-u. U jednom izlaganju osvrnuo se upravo na Trampovu propagandu protiv ‘socijalizma’, naglasivši da Tramp i milijarderi vole socijalizam, pa su ga zato priuštili sebi, a ne daju narodu da uživa u njegovim blagodatima.

“Iako nas predsjednik Tramp i njegovi prijatelji oligarsi napadaju, jer se zalažemo za demokratski socijalizam, oni se ipak ne protive svim formama socijalizma. Oni mrze demokratski socijalizam jer donosi dobrobit radnom narodu, ali apsolutno vole ‘korporativni socijalizam’, koji povećava bogatstvo Trampa i njegovih milijardera”, kazao je Sanders.

Ne zaboravimo da je nevjerovatno licemjerje Wall Streeta i visokorangiranih svećenika divljeg kapitalizma, zahvaljujući njihovom pohlepnom, nesmotrenom i ilegalnom ponašanju, dovelo 2008. godine do najveće finansijske katastrofe još od ‘Velike depresije’, tokom koje su milioni Amerikanaca izgubili poslove, domove i životne ušteđevine. Privrženost svećenika Wall Streeta divljem kapitalizmu približila se svom kraju”, kazao je Sanders.

U nastavku videa koji se nalazi na zvaničnoj stranici Berniea Sandersa, prikazani su dijelovi debata između Bernija Sandersa i Larryja Kudlowa, tokom kojih je Kudlow faktički kazao da traži od vlade da se uključi u spašavanje posrnulih velikih kompanija.

“Preko noći , Wall Street je postao pobornik vladinog socijalizma i preklinjali su za najveću federalnu finansijsku injekciju u iznosu od 700 milijardi dolara iz trezora i trilione dolara iz Federalnih rezervi….Ali ne voli samo Wall Street socijalizam, onda kada radi za njih. To je norma ponašanja u cijelom korporativnom svijetu”, kazao je Sanders nabrajajući naftne, farmaceutske i druge kompanije koje koriste novac poreznih obveznika za istraživanja, a kada patentiraju proizvode zaštite ih i stiču enormna bogatstva.

“Ako ste član porodice Tramp, onda imate porezne olakšica od 885 miliona dolara za privatno carstvo nekretnina, koje je izgrađeno na rasnoj diskriminaciji. I sada kada Tramp vrišti na ‘socijalizam’, ovo njegovo licemjerje neće biti zaboravljeno od američkog naroda. Amerikanci moraju znati da on napada sve ono što bismo trebali dobiti besplatno, od socijalnog osiguranja, preko besplatnog liječenja za stanovništvo i vojne veterane, do puteva, mostova, javnih škola, nacionalnih parkova, čiste vode i čistog zraka. Kada Tramp napada socijalizam, ponovo vas podsjećam na riječi dr. Martina Luthera Kinga, koji je kazao: ‘U ovoj zemlji postoji socijalizam za bogate, i rigidni individualizam za siromašne'”, kazao je Sanders naglasivši da je upravo u tome razlika u poimanju između njega i Trampa.

“On vjeruje u korporativni socijalizam za moćne i bogate, a ja vjerujem u demokratski socijalizam koji donosi dobrobit radničkim porodicama u ovoj zemlji”, poručio je Sanders.

(Global CIR)

Objavljeno u:

Komentiraj