SANDERS PROZVAO TRAMPA ZBOG POMILOVANJA BLAGOJEVICHA! Tramp odgovorio: ‘Žao mi je zbog ovog što se dešava Sandersu, uradit će mu isto kao i prije četiri godine’

Američki predsjednik Donald Tramp pomilovao je ili smanjio zatvorske kazne jedanaest osoba osuđenih zbog korupcije i gospodarskog kriminala. Među njima je i 63-ogodišnji Rod Blagojevich, bivši guverner koji je zbog prodaje mjesta u Senatu osuđen na 14 godina zatvora. Odluka dolazi u trenutku kada je Tramp na udaru dijela javnosti i federalnih sudaca koji ga optužuju za pritisak na sudstvo.

Slikovni rezultat za trump blagojevich


Rod Blagojevich smijenjen je s mjesta guvernera Illinoisa 2009. zbog optužbe da je pokušao prodati ili zamijeniti mjesto u Senatu koje je ulaskom Baracka Obame u Bijelu kuću ostalo prazno, a za što je kao guverner imao ovlasti. Dok je čekao suđenje, 2010., nastupio je u reality showu koji je prije osvajanja predsjedničke nominacije republikanaca producirao – Donald Tramp. Na kraju je korumpiranom guverneru određeno 14 godina zatvora zbog prijevare, iznude i traženja mita.

Na Trampu omiljenom Fox Newsu Blagojevicheva žena predstavila je lani svog supruga kao žrtvu prerevnih istražitelja i politički motiviranog Državnog odvjetništva, uspoređujući to s iskustvom koje je Tramp imao s posebnim istražiteljem Muellerom.

Ne poznajem Blagojevicha. Odslužio je osam godina u zatvoru. Ostalo mu je još dosta. Mnogi se ne slažu s tom presudom. On je demokrat, nije republikanac. Njegovu su optužnicu inače vodili isti ljudi – Comey, Fitzpatrick i drugi, rekao je Tramp.

Tramp tvrdi da je presuda Blagojevichu – smiješna. Oprost su pozdravili samo neki demokratski političari. Vrhovni je sud, inače, 2018. odbio Blagojevichevu molbu za smanjenje kazne, koju je trebao izdržavati sve do 2026. U zatvoru u Coloradu je osijedio…

Nije to morao učiniti. On je predsjednik iz redova republikanaca, ja sam bio guverner iz redova demokrata. Moji stranački kolege nisu bili ljubazni prema njemu. Upravo suprotno. Mislim da ono što je učinio zaslužuje moju veliku zahvalu. Izražavam mu najdublju i beskrajnu zahvalnost. Jedva čekam doći kući, svojoj obitelji, rekao je Blagojevich.

Pomilovan je i bivši zapovjednik njujorške policije i jedan od junaka nakon terorističkog napada na blizance 9. rujna 2001. Bernie Kernik, osuđen na gotovo četiri godine zatvora zbog utaje poreza i laganja u istrazi. Kao i Michael Milken, financijaš koji je osuđen zbog trgovanja povlaštenim informacijama, a poznat je kao kralj tzv. otpadnih obveznica, onih koje imaju i visok rizik i visok prinos. Platio je više od milijardu dolara, odslužio dvije godine u zatvoru, a onda osnovao neprofitni institut.

Mike Milken odradio je nevjerovatne stvari u korist čovječanstva uzmemo li u obzir istraživanje raka kojemu se posvetio, između ostaloga. Puno je propatio, platio je vrlo veliku cijenu. Kod primjene oprosta oslanjam se inače na preporuke stručnjaka, to je vrlo važno, rekao je Tramp.

Predsjedničko pomilovanje desetljećima je predmet spora u američkoj javnosti. Trampov oprost u 11 slučajeva dolazi u trenutku kada ga optužuju da se miješa u neovisnost sudstva.

Nije u redu to što se dešava Sandersu

Tramp je u istom obraćanju u kojem je pojašnjavao zašto je pomilovao Blagojevicha kazao da mu je žao zbog ono što se dešava Berniju Sandersu.

Čini mi se nepravednim što se događa Berniju Sandersu, da budem iskren prema vama. Gledao sam kako se to događa prije četiri godine.  Uvijek budite oprezni što želite i ja nemam želja u tom pogledu, ko god bude (demokratski kandidat op.a.) bit ću jako sretan. Međutim, čini se da će Bernie Sanders i ta cjela ekipa, odnosno veliki dio Demokratske stranke, uraditi isto kao i prije četiri godine“, kazao je Tramp.

Sanders: Ovako izgleda slomljeni i rasistički sistem kaznenog pravosuđa

Senator Bernie Sanders rekao je kasno u utorak da je odluka predsjednika Donalda Trampa o pomilovanju nekoliko ‘istaknutih kriminalaca’ – uključujući bivšeg guvernera države Illinois i finansijera poznatog kao “kralj bezvrijednih obveznica” – demonstracija kako američki pravodusni sistem favorizira moćne dok kažnjava ranjive.

Tramp je odobrio pomilovanje za porezne varalice, prevarante na Wall Streetu, milijardere i korumpirane vladine dužnosnike”, tvitnuo je Sandersu, jedan od demokratskih kandidata za predsjedničku nominaciju 2020. godine. “U međuvremenu, tisuće siromašne i radničke klase sjede u zatvoru zbog nenasilnih droga.”

“Ovako izgleda slomljeni i rasistički sistem kaznenog pravosuđa”, dodao je Sanders, koji se kandidira na platformi koja uključuje sveobuhvatne reforme kazneno-pravnog sistema.

(Global CIR Team)

Objavljeno u:

Komentiraj