SJEDNICA PREDSJEDNIŠTVA BiH OKONČANA ZA PETNAEST MINUTA! Dodik pozvao Komšića da podnese ostavku!

Sjednica Predsjedništva Bosne i Hercegovine okončana je nakon samo petnaestak minuta.

Ovo je bilo prvo zasjedanje nakon što je Narodna skupština bh. entiteta RS usvojila zaključke, koji se odnose na Ustavni sud BiH. Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik u medijskim istupima najavio je da predstavnici RS-a u državnim institucijama neće učestvovati u odlučivanju o bilo kakvim pitanjima dok se ne osigura odlazak stranih sudija iz Ustavnog suda BiH. 

Preglasan sam na svim tačkama dnevnog reda, kao i na samom dnevnom redu, rekao je Milorad Dodik nakon završetka sjednice Predsjedništva Bosne i Hercegovine. 

On je kazao kako je predlagao da se uvede procedura kažnjavanja, tačnije utvrđivanja odgovornosti predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željka Komšića. Dodik je to predlagao jer je, prema njegovom tumačenju, presjedavajući Željko Komšić samovoljno je postupio u vezi s imenovanjem nove strane sutkinje u Ustavnom sudu BiH.

Dodik smatra da je Komšić obmanuo predsjednika Evropskog suda za ljudska prava i javnosti BiH, te da je prekršio Ustav vezano za imenovanje novih sudija Ustavnog suda BiH te “izvršio imenovanje novog sudije”. On je rekao i to kako će obavijestiti predsjednika Evropskog suda “da je obmanut”.

-Moj cilj je da se utvrdi odgovornost. Ako imate dva člana Predsjedništva, možete sve. Mislim da je sasvim pristojno da Komšić podnese ostavku ako mu je stalo do digniteta zemlje koju tako zdušno zastupa. Mi ćemo vidjeti može li se šta uraditi kod nadležnih instituacija, ali ne treba se puno nadati – rekao je Dodik napominjući da su Šefik Džaferović i Komšić glasali protiv.

-Glasao sam protiv dnevnog reda i svih tačaka dnevnog reda u skladu sa zaključcima Narodne skupštine o postupanju predstavnika iz RS-a u svim instituacijama – rekao je.

Ponovio je kako će u skladu sa zaključima NSRS-a svi predstavnici vlasti koji dolaze iz RS-a na državnom nivou dolaziti na posao i prisustvovati sjednicama u Parlamentu BiH, ali da će glasati protiv svega, odnosno neće usvajati bilo kakve zakone i akte.

Međutim, Dodik je danas u Predsjedništvu Bosne i Hercegovine kod jedne stvari i sam glasao “za”, a to je njegova inicijativa kojom se traži odgovornost i sankcionisanje Željka Komšića.

Tokom obrazlaganja svoga djelovanja, rekao je da je njegovo ustavno pravo da glasa kako hoće.

-Uhapsite me, ako možete – rekao je.

Džaferović i Komšić djeluju kao blok, dodao je, njih dvojica su dio jednog istog političkog bloka.

Ponovio je da se treba “vratiti na izvorni Dejton” u kojem, prema njegovom tumačenju, nema institucija poput Oružanih snaga BiH, Uprave za indirektno oporezivanje te drugih.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj