TO SAM PRENIO I DODIKU! Nelson otvoreno: Washington spreman uvesti dodatne sankcije protiv osoba koje ugrožavaju provođenje Dejtonskog sporazuma!

Američki ambasador u Bosni i Hercegovini potvrdio je u intervjuu za bosanskohercegovački javni servis BHT1 da je Washington spreman uvesti dodatne sankcije protiv osoba za koje se utvrdi da ugrožavaju provođenje Dejtonskog sporazuma i rekao je kako je takvu poruku prenio i članu Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku. 

Ambasador Eric Nelson sastao se sa Dodikom u srijedu nakon što je postalo jasno da srpski član Predsjedništva BiH primjenjuje taktiku blokiranja donošenje odluka u državnom vrhu nastojeći na ta način iznuditi promjene zakona o Ustavnom sudu, a istovremeno prijeteći kako će u protivnom bh. entitet Republika Srpska krenuti putem odcjepljenja od BiH, piše Hina.

Nelson je kazao kako je Dodiku tokom susreta prenio stav SAD-a da se mora poštovati teritorijalni suverenitet i integritet Bosne i Hercegovine jer će u protivnom slijediti posljedice.

“Te posljedice također bi se ogledale u novim sankcijama jer u Washingtonu vladavina zakona diktira odgovor na bilo kakve aktivnosti koje jasno podrivaju Dejtonski mirovni sporazum. Taj sporazum je nešto što ljudi podržavaju širom ove zemlje i 25 godina, taj sporazum je tu i treba se poštovati”, kazao je američki diplomata.

Dodik već na ‘crnoj listi’

Dodik je već pet godina na “crnoj listi” osoba kojima je zabranjen ulazak u SAD i zamrznuta imovina. Pod te je sankcije dospio zbog svoje retorike kojom je prijetio otcjepljenjem RS od BiH.

Nelson je istaknuo kako je Ustavni sud BiH “ključni stub državnih institucija” te da mora funkcionirati slobodno od bilo kakvog političkog utjecaja.

Poručio je kako su međunarodne sudije koje osporava Dodik tu kako bi garantirali objektivnost Ustavnog suda BiH u postupku donošenja odluka.

Dodao je da će modificiranje Dejtonskog sporazuma biti neizbježno kroz proces evropskih integracija BiH, ali to je sve pitanje parlamentarne procedure i dogovora.

“Tu je potreba kompromis koji će se zasnivati i na konsenzusu”, kazao je Nelson.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj