I NAKON 500 GODINA FASCINIRA PUBLIKU! Izložbu o Da Vinčiju u pariskom Luvru posjetilo više od milion ljudi

Izložbu posvećenu 500. godišnjici smrti renesansnog majstora Leonarda Da Vinčija u pariskom muzeju Luvr, posjetilo je 1,1 milion ljudi, saopštila je danas uprava te kulturne ustanove.

Sa 1.071.840 posjetilaca, riječ je “o apsolutnom rekordu za Luvr”, naveo je muzej i dodao da je prethodni rekord sa 540.000 posjeta bila izložba posvećena slikaru Eženu Delakroa.

“Divno je što 500 godina poslije njegove smrti, Da Vinči i dalje fascinira veliku publiku. Danas sam ponosan na dvije stvari. Prvo, jer smo uspjeli da okupimo najveći broj njegovih djela, a drugo, publika je bila brojna i tako različita”, rekao je direktor Luvra Žan-Lik Martinez.

Izložba, koja je počela 24. oktobra, mogla je da se posjeti samo sa ulaznicama rezervisanim unaprijed.

Izložba je obuhvatala više od 150 radova italijanskog majstora. Iz Italije je pozajmljeno pet djela i dvije kopije djela Da Vinčija.

Pored “Vitruvijevog čovjeka” izloženog u Veneciji, Luvru su pozajmljena još četiri Da Vinčijeva crteža, kao i dvije kopije njegovih djela izloženih u Firenci.

Luvr ipak nije uspio da ubijedi misterioznog vlasnika djela “Salvator Mundi” (Spasitelj svijeta) da ga pozajmi. “Salvator Mundi” je na aukciji u Njujorku prodat po rekordnoj cijeni od 450 miliona dolara 2017. godine.

Pored čuvene “Mona Lize”, poznate i kao “Đokonda”, Luvr ima još četiri Da Vinčijeva djela – “Madona u stijenama”, “Sveti Jovan Krstitelj”, “Portret dame” i “Bahus”. Te slike su restaurirane prije šest godina.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj