TREBA GLEDATI ŠTA BEOGRAD RADI, A NE ŠTA TAMOŠNJI LIDERI IZJAVLJUJU! Cikotić: “Volio bih da su Vučićeve izjave kredibilne – često ih ponavlja, ali svojim ponašanjem ne stoji iza njih”

Član Predsjedništva SDA i bivši ministar odbrane BiH, prof. dr. Selmo Cikotić, rekao je da SNSD nastoji iz postojećih aranžmana eliminisati sve ono što njima ne odgovara, a ostaviti i popraviti ono što im odgovara.

Slikovni rezultat za prof dr. selmo cikotić globalcir.com

Blokadama se pokazuje slabost

Poručio je kako se olako zaboravilo da je Dejtonski mirovni sporazum postignut na težak način i sa jako mnogo kompromisa za sve strane.

“SNSD odstupa od principa. Ako se snaga jednog aktera ili lidera pokazuje time što on može blokirati procese – time se pokazuje slabost. Snaga političkog djelovanja u BiH se može pokazati na način da se kreiraju rješenja koja će biti prihvatljiva za sve aktere, teško ih je definisati, ali – samo općeprihvaćena rješenja BiH mogu voditi naprijed”, izjavio je.

Aktuelni utisak je da se danas na bh. političkoj sceni traži razlog da se dođe do tenzija.

“Dobar je to dojam. Neka rukovodstva funkcionišu na toj krizi. Homogeniziranjem etnosa dobijaju se pozicije, vlast, ostaje se na vlasti. Sve te kombinacije usmjerene protiv nekoga neće dovesti do progresa”, poručio je Cikotić i istakao kako BiH ima kapacitet za napredak.

“Narod na svim stranama reaguje na politike tako da odlazi iz BiH. Ekonomski razlozi ne padaju u prva dva ili tri zbog čega mladi i najobrazovanijji napuštaju, nego jer se ne žele da se identifikuju sa ovakvim politikama. Ovakve politike proizvode konflikte”, poručio je Cikotić.

‘Pravo ima onaj ko ima moć’

Govoreći o uticajima sa strane na situaciju u BiH, Cikotić je naglasio da još od vremena Rišeljea, koji je to najbolje definirao, imamo definiciju da ‘pravo ima onaj koji ima moć’.

“Oni koji imaju moć i koji su imali moć kreirali su mir na način da utiču na taj mir, na održavanje tog mira i na mehanizme održavanja tog mira. U okviru takvog rješenja ključne ovlasti OHR-a su izuzete od Predsjedništva, Ustavnog suda i Parlamenta BiH i dati OHR-u”, kazao je Cikotić.

Za sada imamo zabrinutost, imamo veoma blafe intervencije OHR-a, i ne treba samu poziciju OHR-a , ili sam ured OHR-a, ovdje u Sarajevu kao najodgovornijeg. Postoje politike, postoje centri moći, koji stoje iza tog OHR-a. Ja bih ipak tu kazao da postoje evropski centri moći, jer očito je da SAD, utiču na rad OHR-a u jednom pozitivnom smislu, i one jedine ovdje preuzimaju korake koji su na nivou zahtjeva situacije. Preduzima i Rusija, ali vrlo često u pravcu daljeg destabiliziranja stanja, iako ja mislim da BiH Rusiju ne treba smatrati kao neprijatelja. Evropske se države tu drže rezervirano“, kazao je između ostalog Cikotić.

Beograd gledati prema onome šta radi, a ne po onome šta izjavljuje

Što se pozicije Aleksandra Vučića tiče, a glede posljednje krize oko državnog zemljišta i Ustavnog suda – Cikotić je rekao da lidere iz Beograda treba gledati po onome što rade, a ne po onome što izjavljuju.

“Volio bih da su Vučićeve izjave kredibilne. Često ih ponavlja, ali svojim ponašanjem ne stoji iza njih”, rekao je Ciktorić.

On je poručio i to da je za NATO praktično rješenje da BiH razmatra kao svoju članicu, nego da ostavi njeno članstvo kao neizvjesnost. Što se tiče dokumenta Program reformi BiH, koji je poslan u sjedište NATO-a, Cikotić je rekao:

“NATO je kazao da je za njih to dokument koji je očekivao. Mudro rješenje kojim NATO pokazuje spremnost da ‘pobijedi’ BiH i da niko ne bude poražen. Učesnici rješenja trebaju biti dosljedni uloga”, kazao je prof. dr. Selmo Cikotić.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj