U IDLIBU POGINULA 33 TURSKA VOJNIKA! SAD: Nadamo se da će Turska sada odustati od S-400; Rusija: Turska vojska nije trebala biti na lokaciji napada sirijskih snaga!

Guverner provincije HatayRahmi Dogan je izjavio da je broj poginulih turskih vojnika u zračnom napadu sirijske vojske na tursku vojsku u Idlibu povećan na 33.

Slikovni rezultat za turkey in syria military

– Ranije sam kazao da imamo i ranjenih vojnika među kojima i oni sa teškim povredama. Nažalost, sedam od teško ranjenih vojnika su preminuli, tako da je broj šehida povećan na 33. Preostali vojnici koji se nalaze u bolnici nisu životno ugroženi. Ponovo porodicama šehida izražavam saučešće, a ranjenima želim brz oporavak – kazao je Dogan.

Turska vojska izvela je kopnene i zračne udare na pozicije sirijskih snaga, nakon pogibije turska vojnika u Idlibu.

SAD: Nadamo se da će Turska odustati od S-400

SAD se nadaju da će Turska odustati od kupovine ruskih protivračnih raketnih sistema S-400 zbog razvoja situacije u Siriji, izjavila je stalna predstavnica SAD-a pri NATO-u Kej Bejli Hatčinson.

Ona je rekla da su SAD u više navrata pokušavale da objasne Turskoj da nije pametno nabavljati od Rusije te PVO sisteme.

„Nadam se da će predsjednik turske Redžep Tajip Erdogan shvatiti da smo mi bili saveznici u prošlosti, da ćemo biti i u budućnosti, te da bi oni trebali iodustati od S-400“, rekla je Hatčinsonova.

Prema njenim riječima, trenutan razvoj situacije u Siriji „treba da bude važniji od svega drugog što se događa između Turske i Rusije“.

Ranije je američki Stejt department saopštio je da je zvanični Vašington veoma zabrinut zbog napada na pripadnike turske vojske u sirijskom Idlibu. Kako se navodi, SAD pozivaju na momentalan prekid vatre u sirijskom Idlibu.

Podržavamo našeg saveznika iz NATO-a i pozivamo na hitnu obustavu vatre i prekid ofanzive sirijskog režima i Rusije, koje podržavaju i iranske snage“, navodi se u saopštenju.

Rusija: Turska vojska nije trebala biti na lokaciji napada sirijskih snaga

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da pripadnici turske vojske, koji su se sinoć našli pod udarom sirijskih snaga, nije trebalo uopšte da se nalaze na toj lokaciji. Kako se navodi, turska vojska stradala je jer su se nalazili u blizini Behuna, gde je ‘izvršen napad sirijskih snaga na položaje terorista’.

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da je kontaktiralo zvanični Damask da se obustavi napad u Idlibu čim je utvrđeno da se na mjestu gdje su sirijske snage izvršile napad nalazili pripadnici turske vojske. Kako se dodaje, ubrzo zatim je organizovana i bezbjedna evakuacija turskih vojnika na teritoriju Turske.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj